Monday, February 27, 2012

Orang Muda Geng Kite


buat julung kalinye dapat snap sendiri gambar UAI..takde laa duduk dekat sangat tapi boleh laa ambik gambar beliau..macam biase laa,tak pernah nye orang tak bersesak bile Ustaz buat kuliah..mungkin sebab tagline Geng Mude Orang Kite tu bagi kesan mendalam kat orang muda kat Malaysia ni..heh,macam aku..orang muda yang dah memasuki era dewasa..banyak benda nak kene ambik ire..klo semua nak ikut suka hati sendiri memang akan terjadi banyak kerosakan kat muka bumi Allah ni..

pada aku tagline orang muda geng kite ni sebenarnye tak terbatas pon untuk orang muda je..kuliah UAI untuk semua..aritu pon pak cik makcik mmg ramai..budak-budak kecik pon ramai..cume mungkin nak ditekankan kan orang muda sebab orang muda ni ramai berjiwa besar,tapi hati kosong..mungkin aku pon termasuk dalam golongan ni..semua benda nak kejar tapi klo silap langkah mungkin akan rasa bersalah,berdosa dulu,kini dan selamanya

***berkawan ngan orang muda mmg seronok tapi klo ade kawan orang tua pon seronok jugak sebab diorang ni banyak pengalaman hidup..seronok klo dengar diorang bercerita..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, February 26, 2012

manusia kalah dengan haiwan melainkan ada akal


bila mana Allah mendengar kite menjadi pekak,bila mana Allah bercakap kite menjadi bisu,bila mana Allah melihat kita menjadi buta..begitulahhina dan lemahnye kite sebagai manusia..tiada sedikit pon hak untuk kita langgar perintah Allah..

tanpa kita sedar sebenarnye kite lebih lemah daripada haiwan..jika dibandingkan dengan lembu,mahupon kambing,lembu dan kambing ni tak pernah mengalami masalah penglihatan..tak pernah kite lihat kambing atau lembu pakai cermin mata..nak dibandingkan kelajuan manusia,kucing berlari lagi laju daripada manusia..apatah lagi cheetah..nak dibandingkan kekuatan manusia,gajah dan badak sumbu lagi gagah daripada manusia..nak dibandingkan penglihatan manusia,penglihatan belalang lagi hebat dariapda manusia..nak dibandingkan pendengaran manusia pendengaran serigala lagi jauh lebih hebat daripada manusia..

cuma yang membezakan manusia dan haiwan ialah akal..dengan akal manusia boleh mengawal haiwan..dengan akal manusia boleh buat teknologi..dengan akal manusia boleh masuk syurga..dengan akal manusia boleh masuk neraka..

***semalam pergi ke Rawang sebab Ustaz Azhar Idrus bagi kuliah kat situ..tak jauh pon Gombak ngn Rawang..setengah jam je..banyak jual CD,buku,baju,stiker..rambang mata tengok..kalah pegi Danau Kota..hehe
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, February 20, 2012

mengapa aku minat Liverpool


sekali sekala menang besor boleh laa nak buat muka excited kan..walopon ade org cakap alah dengan kelab bawahan je..nak buat camne kan..dah undi kene lawan kelab tu..klo nak kalah tu kalah laa jugak..tapi dengan bantuan 3 gol sendiri menang 6-1....nak cakap tu je.kang aku cakap lebih-lebih orang kate aku ni obses sangat..cukup lah setiap kali bukak season baru aku beli sehelai jersi Liverpool buat koleksi..haha

mengapa aku minat Liverpool tu aku malas nak bincang..takde mase..dah nak asar ni..yang penting aku tak minat MU..

***internet untuk komuniti baru bolah diakses..klo tak pakai internet untuk komuniti ni mmg tak boleh update blog..boleh maen twitter ngn fesbuk je..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, February 16, 2012

bersama imam muda di Homestay d'Qaseh

penat semalam dah hilang..lepas tido malam tadi mmg rasa lega..selasa aritu balik kampung Johor sekejap..kakak yang aajak sebab nak tengok pak cik yang tak berapa sihat..kene masuk wad..lagipon Johor ngn KL takde laa jauh sangat..3 jam je pon..klo pegi lepas zohor,sebelom asar dah boleh sampai KL..

family aku dah balik minggu lepas..tapi aku tak boleh ikut..sebab UIA tempat aku belajar ni die memang paling 'mantap' bahagian cuti..semua orang sedia maklum..daripada kawan-kawan aku sampai laa keluarga aku..jadi tak heran laa org laen tengah cuti tak habis-habis,aku dah kene masuk kelas..

tapi ade ruginye jugak tak ikut family aku balik kampung minggu lepas..kebetolan ade satu ceramah Maulidur Rasul kat masjid dekat umah nyai..penceramah jemputan die Imam Muda Asyraf..kebetolan nyai ade buat homestay,maka si Asyraf ni di aturkan duduk bermalam kat situ..jadi die pon bermalam laa kat situ..sebelom die balik tu nyai cakap sempat jugak laa die bacekan doa selamatjsejahtera,sihat dekat pak cik aku.Alhamdulillah..



***harapnye pak long terus kuat..kitorang anak-anak saudara semua sentiasa doakan kesejahteraan, kesihatan dan kekuatan untuk pak long kembali pulih macam biasa..


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, February 12, 2012

keep updating

let me post another picta to keep the blog up to date


gambar diambil dalam sebuah kedai sukan dekat Kompleks Pertama..penat arini 80 % disumbang oleh penggunaan tenaga demi menemani seorang kawan yg nak beli selipar untuk kegunaan harian pergi kelas..walopon nampak macam tak bagi faedah kat aku klo ikut mata kasar ,tapi harapnye ade faedah yang terselindung untuk aku..

***kasut crocs aku tu tak rosak lagi,sebab tu malas nk beli yang laen..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

12/2 hari jadi Ustaz Azhar Idrus


sementara nak tido jenguk-jenguk fesbuk..ramai kawan-kawan pos yang arini 12/2 hari jadi Ustaz Azhar Idrus..siap ade gambar kek lagi tu..jangan tanye aku kek perisa ape tapi yang penting kek tu smart..siap ade ilustrasi UAI skali ngn pegang kamera..big honour jugak laa kat sape yang buat kek ni..kreatif kemain..haha..

***tuan punye gambar ni aku kenal minggu lepas..sambil minum air lepas kuliah duk sembang sambil minum air kat warung..siap tukar-tukar FB lagi..haha..1st time aku bertukar-tukar FB..hehe
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, February 10, 2012

jom gi kuliah

semalam ade rasmi baju baru..baju ni dibeli minggu lepas..tapi semalam baru berkesempatan nak pakai..kebetolan ade jual mase kuliah mingguan kat surau dekat ngn umah tu..selalunye aku beli baju caca marba je..yg ade tulisan-tulisan,conteng-conteng..gambar katun pon ade..batman,robin,the incredible,robot dan macam-macam lagi laa..skali skala kene tukar angin jugak..bab-bab beli baju ni skali skala jadi lalang takpe..tengok keadaan..tengok fenomena yang ade kat sekeliling kite..




***limited edisen ni..takde jual kat kedai..jual kat tempat kuliah je..sape nk memang tak boleh bagi sebab belinye pon sehelai je aritu..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, February 8, 2012

sekali sekala,dua kali dua kala


selamat pagi!!!da lame tak tulis selamat pagi dalam post kat blog..haha..pagi ni dah ade kat Gombak..lepas perjalanan yang agak letih dari pagi sampai petang semalam..cuaca memang elok,cume panas sikit mase dekat atas highway tu..walopon adekat Gombak tapi gambar ni yang Kuala Terengganu punye..ambik ikut tingkap umah pagi-pagi...nampak sangat aku malas lagi nak datang Gombak ni..kejap je kot kat umah aritu..

dah laa org laen tengah syok bercuti lagi..adik aku yang cuti awal daripada aku pon tak masuk semester baru lagi..aku ni belom pape dah habis cuti..takpe lah,malas nak merungut banyak-banyak..skali skala..sikit pon jadilah..buat lepas geram..HAHAHA

***sebenornye bukan skali skala aku merungut pasal benda benda macam ni..tapi nak buat camne..selalu sangat terkena..sad betol
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, February 5, 2012

Rasulullah S.A.W Qudwatun Hasanah


Rasulullah SAW bersabda:
"Barangsiapa berselawat sekali ke atasku, Allah berselawat sepuluh kali ke atasnya."

♥ SALAM MAULIDUR RASUL ♥


***tahun lepas di Gombak..tapi tahun ini di rumah je..sungguh sekejap masa yang berlalu..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, February 2, 2012

membokeh lagi dan lagi


dari kecik bawak ke besar..aku ade hobi yang maintain je..suke tengok lampu..tapi aku bukan jenis binatang suke lampu tu..aku tetap manusia biase..dengan hobi bawak DSLR aku gabung dengan minat tengok lampu ni..puas hati aku klo dapat ambik gambar lampu-lampu ni..

***tapi aku kesian jugak dekat kawan aku yang jalan nak balik umah die takde lampu jalan..kan bagus klo kat bandar ade lampu,kat kampung pon ade skali..orang kampung pon bayar cukai jalan jugak..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com