Tuesday, January 31, 2012

baju : tuan aku rambut awan nano

aku sehelai baju kolar bulat..sebelum aku wujud pokok kapas yang wujud dulu..pandai betul manusia yang cipta aku ni..macam-macam warna ada..aku tengok kawan-kawan aku warna hijau ade,biru ade,putih pon ade..asal nye orang dulu tak pakai kain,tapi atuk aku cakap,sebab zaman berubah,manusia nak pakai baju..tu laa sebab utama keturunan aku wujud..zaman flinstone diorang tak tanam pokok kapas..susah nak buat baju,terang atuk yang aku tengok dah agak lusuh..

nak buat aku ni tak susah dah,dulu orang pakai ilmu jahit tangan memang lambat sikit,tapi pakcik sebelah mak aku cakap,bile dah ade mesin moden,seminit dua dah boleh siap..sempat jugak aku tengok macam mane kawan-kawan aku lahir sementara aku tak masuk kotak lagi aritu..boleh tahan sakit aku tengok kene cucuk ngan jarum banyak kali..tu belom lagi bab kene cop ngan seterika panas mase nak cop lambang..tapi bile da siap,kemain berseri-seri muka nak tarik orang ramai suh beli..warna-warni bermanik-manik lagi

kebetulan jugak aku bukan warna kuning..sebab bile aku siap je 8 haribulan 7 tahun 2009,aku dengar ura-ura baju kuning ni bahaye..sape pakai baju kuning ade tulisan 'bersih' kene tangkap..cepat-cepat aku tengok badan aku ade tak tulisan bersih..walopon aku bukan warne kuning,mane tau takut-takut perkataan tu ade..bak kate pepatah,sediakan payung sebelum hujan..aku pon tak paham ape salah  perkataan bersih tu..bile da tengok,nasib baek takde..fuhh

pasukan rumah kuning

bile aku da masuk kotak,dalam kepala aku satu je soalan..nak pegi mane ni???kompem laa kedai tapi aku da aim nak duk kat Mikveli ke,Temskue ke,Wang Utame ke.paling-paling busuk aku ingat nak jual diri kat Uptaung je..outdoor,sejuk sikit..aku tak suke jual diri online sebab panas..lepas kene ambik gambar masuk plastik balik pastu masuk kotak..huh,azab..tapi aku bernasib baek sebab berjaya jual diri kat Facotory Outlet Store,Mikveli..ramai orang kat situ..jenuh aku cuci mata

satu hari tu ade laa sorang lelaki masuk..belek punye belek,las-las aku jugak yang terpilih..lepas die bayar aku RM5(lepas diskaun 70 percent),sedih jugak aku nak tinggal member-member kat situ..tapi nak buat macam mane..rezeki tuan aku dapat aku..haha..kebetulan tuan aku ni rambut awan nano,bile sampai umah tu die test depan cermin,pedih jugak badan aku nak boleh lepaskan kepale die..adoi..tadi mase kat kedai die maen ukur badan je..tak masuk fitting room..selamat lagi aku mase tu..

nasib aku bukan nak dipakai kat umah je..rupenye tuan aku ni pandai nyanyi..die beli aku sebab nak buat pegi bertanding..pertandingan tahap mane aku tak tau laa sebab tuan aku rilek je pakai baju kolar bulat macam aku ni..rupenye sampai kat tempat bertanding,aku nampak liplapliplap terus terdetik "event besar ni"..memang betol pon..rezeki aku ni dapat usha baju laen yang mahal-mahal..

nyanyi punye nyanyi,lepas org kutuk aku dengan sinis "eleh,kolotnye t-shirt round neck pon nak buat masuk pertandingan " las-las tuan aku yang menang..haha..bagge gile aku.skang ni boleh laa ku hina balik baju-baju yang mahal tapi tak menang pape..HAHAHA..boleh revenge..baru die tau baju tetap baju bukan seluar..same je untuk tutup badan..lepas tu tak pasal-pasal aku kene conteng banyak-banyak ngn peminat tuan aku pastu jadi perhiasan dalam frame..sedih jugak aku ni T.T

SEKIAN
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, January 30, 2012

hati heart < 3


gambar ni ambik mase jadi tourist guide kengkawan jauh datang beberape ari lepas..kebetolan aku pon memang bercuti sepenuh mase boleh laa jalan-jalan kejap ngan diorang..walopon hari hujan tapi kereta kan ade..tambah pulak aircond,memang takde masalah laa nak meronda-ronda dalam hujan..

selalu jugak aku datang sini..tapi majoritinye sebab menjadi tourist guide laa..setiap kali ade sedare jauh datang,member jauh datang mesti nak datang Masjid Kristal ni..hehe..klo malam pon cantik bile ade lampu keliling masjid..tapi kene tengok hari jugak,klo hari tu hari berjimat elektrik,takde lampu,datang melawat tempat je laa..nak ambik gambar tak cun..

***kompem sape yang datang ganu,mesti nak singgah sini..masjid ni jugak tempat Ally ngn Farah Lee akad nikah baru ni..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

compang camping yang champion

kalau aku letak gambar hafiz setakat nak bagitau die juara AJL macam melampau sangat..semua tau kot..arini budak sekolah kompem bersembang dalam kelas pasal ni..cikgu pon klo tengok anak murid ngantuk mesti buat modal ni nak buat anak murid cerah mata balik..silap aribulan cikgu nanyi ngn anak murid lagi awan nano..

berbekal baju t-shirt sluor track kaki ayam je hafiz tu buat persembahan..barang-barang yang kompem boleh dapat dekat pasaraya borong terbesar Mydin,pasaraya harga terendah Giant tak pon pasar malam..nampak simple,compang-camping tapi tu laa champion nye..baju tak cukup kaen berkelip-kelip,baju ade kot semua kalah..haha..dah laa baju tak cukup kain dapat pakej dosa skali =.='

papehal Sifu M.Nasir memang pandai buat lagu..Budi Hikayat pandai tulis lirik..klo nak tau bes tak bes Sifu M.Nasir try maen balik kat youtube lagu-lagu kumpulan Kembara..lagu-lagu solo M.Nasir pon bes jugak..

tapi style rambut awan nano memang tak rare sangat dah bagi aku..selalu sangat aku tengok..


***boleh jadi Johan RL pon terasa kemenangan awan nano malam tadi..haha.

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, January 29, 2012

entri khas untuk GGMU


today is the day when GGMU doesn't feel good..they will looking for EPL title only but still standing behind thier neighboor..UCL out,FA out,Carling out..GGMU should appreciate Basel FC,Crystal Palace and Liverpool FC because of thier effort to help Man Utd chasing another Manchester club..all 2-1 results hurt GGMU a lot..pity them..

YNWA..you'll never walk alone,you'll never win @ Anfield..

***agak-agak poser-poser MU ni tau tak yang sebenarnye season ni diorang da takde mende sangat nak maen..banyak dah kene tendang..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, January 28, 2012

I AM NIKON D90


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, January 26, 2012

lighter dan rokok


rokok tak bahaye..yang bahaye tu bila merokok..asap rokok pon masuk kategori bahaya..rokok ni klo diikutkan azali pembuatan die langsung tak bahaya..kite boleh pegang,boleh simpan,boleh buat perhiasan..tapi tu laa,jarang orang beli rokok sekadar nak pegang,nak simpan,nak buat perhiasan..tujuannye hanya satu,sebab nak hisap rokok..sementara lepas makan nasik kat kedai,ade lagi air tak habis minum,pekena dulu sebatang..ayat normal "lek aa,sap kok lu sebatang"

***orang kate,klo cek dan kumpul balik duit yang diguna buat beli rokok bulan-bulan,boleh beli Skyline..dah tu manenye Skyline orang-orang yang tak hisap rokok???aku bilang viva je yang banyak atas jalan >.<
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, January 25, 2012

mana oh mana


keluhan seorang rakan di facebook "Mana fesbuk yang dahulu? Zaman fesbuk yang menceritakan hal makan-makan dan aktiviti seharian? Fesbuk sekarang terlalu bosan."

***memang betol jugak..Facebook tu memang orang tak guna buat update status harian dah skang ni.
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

SK Tengku Ampuan Mariam 97-02



las ade reunion sekolah rendah ni aku ingat raye cina tahun 2008..4 tahun lepas laa..mase tu takde Facebook..maen contact mane yang ade je..tapi yg semalam punye ramai jugak laa sebab da boleh contact ikut Facebook..nampak sangat Friendster kalah dengan Facebook..kah3..MySpace ngn Twitter tak ambik port lagi..

semalam banyak gambar aku tak ambik..sebab bagi member-member lame maen kamera..sebab semua nampak excited..al-maklumlah,ni reunion geng-geng zaman budak sekolah hingus meleleh pon orang laen tolong lap..tahun 1997-2002..bayar 10 hinggit tu sikit pon tak mahal klo nak banding ngn tempoh mase yang dah lame tak jumpe tu..

***the awkward moment is when people know ur name but u not know their names..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, January 23, 2012

Chinatown,Kuala Terengganu

SELAMAT TAHUN BARU CINA


photo taken at Chinatown,Kuala Terengganu 22.01.2012

***bunga api tak sempat sebab bergegas pegi tengok bola..arsenal oh arsenal,aku sokong kau malam tadi arsenal..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, January 20, 2012

kahwin


cuti sekolah yang bersambung dengan raya cine..tak sah klo takde orang kawen..tak sah klo tok kadi takde keje..tak sah klo lelaki akad nikah tergagap gabra punye pasal

***ini awal lagi ni,tapi rilek je da ade sorang member sebaya aku da jadi bapak bayi baru-baru ni.
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, January 19, 2012

sunat


boleh kate weekend ni bersambung ngn curi Gong Xi Fa Chai..sape yang rase nak sunat tu boleh je..lagi pon sunat skang ni da tak macam dulu..pakai tok mudim..psiko gile klo da tengok tok mudim ngn kotaknye..skang ni pakai laser je..nak baik pon cepat..

***klo nak tengok belon,jangan amalkan berpantang makanan selepas bersunat.insya-Allah jadi belon
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, January 18, 2012

perangai orang terengganu

klo sebut perangai org ganu ni macam-macam persepsi atau pandangan boleh keluar..orang ganu sesama org ganu berpandangan laen,orang luar ngn org ganu punya pandangan laen..tapi tu laa,klo boleh kite jangan amalkan menilai seseorang pada pandangan pertama..jangan mengadili sesebuah buku melalui kulit luarannya..

aku hari ni nak highlite dari segi percakapan je..secara realiti klo sape-sape asal ganu tak pon menetap lame kat ganu,die akan tau org ganu ni cakap agak kasar lah..klo nak sound sape-sape,tak maen jenis-jenis volume 5 ni..nak sound bagi terus volume 100..kate biar terasa..klo tak terasa,memang takde kesan,masuk telinge kanan kluor telinge kiri..

contoh mudah org KL klo melenting sikit sebut 'sial'..macam Zizan sebut dalam KL Gangster..'eh sial lah,puiii'..Zizan ni pon satu hal,asal ganu tapi sebut-sebut sial..klo org ganu amalkan sebut 'sial' macam Zizan tu kompem kene kutuk balik ngn member-member..org ganu takde istilah sial-sial ni,klo marah biasenye bagi BODO terus..lagi hardcore NATANG..tapi org ganu dengor normal je..sebab org ganu memang jenis pesen gitu..marah mase tu je..lepas tu mintak maaf balik..


kebetulan,ingin jugak diselitkan perihal ade org yang kate Ustaz Azhar Idrus keluarkan kata-kata kasar dalam ceramah beliau..bagi aku normal sebab aku membesar kt ganu..orang ganu senang je ngn ape yang disampaikan UAI..siap boleh gelak-gelak lagi..tu tandenye memang style org ganu macam tu..mat rempit suke,kaki basikal suka,kaki fotografi pon suke..boleh kate majoriti org suke dan kenal UAI..dengan aura di Terengganu,pastu org negeri luar pon ajak UAI untuk berceramah kt tempat diorang..lagi terserlah aura UAI..kemuncaknye mase Sembang Santai kat Shah Alam awal tahun baru-baru ni..

ceramah kat tempat org pon(luar Terengganu) berduyun-duyun jugak orang yang sanggup melapangkan mase pegi dengar ceramah UAI tak kire petang ke,malam..nampak sangat orang ramai boleh terima dan paham ape yang UAI nak sampaikan walopon hampir 99.9% ceramah disampaikan melalui loghat Teghanung..pernah ade satu cerita kawan tu,walopon yang pegi dengar ceramah tu tak brape nak paham loghat Teghanung,tapi bile orang gelak,die gelak..lepas tu baru mintak explaination..tapi takpe laa,dapat pahala pegi menuntut majlis ilmu..

lagi satu style UIA ni,beliau tak suke mention sape-sape..sape tu org ramai boleh tentukan sendiri..internet da ade,walopon berite menipu,tapi Galaxy ade kat tangan..nak pape search je..sape makan cili die laa yang rase pedasnye..sape nak dengar boleh dengar,sape tak nak dengar,boleh je tak nak dengar..tapi org tu rugi sebab UAI ni die datang bagi ceramah dengan alternatif baru..alternatif yang mana org muda senang melekat,mudah faham..contoh-contoh yang diambil pon dekat dengan jiwa orang muda..sebab tu org muda ramai berubah lepas dengar kuliah UAI

***jangan hina Ulama'..nanti dapat bala..Zizan RL pon tolak mentah-mentah je tawaran RM18000 sebab da dapat jemputan UAI..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, January 17, 2012

semarak darul iman


bersempena tamat perlawanan ke-3 Liga Super musim 2012 ni,teruja jugak tengok kedudukan carta ni..sebagai seorang pelajar yang akan habiskan cuti semester di negeri Terengganu,memang patut tepuk tangan jugak laa..walopon masih awal musim,tapi bersinar-sinar team pantai timur ni..

***awal-awal nelang doh ngn isu pemain import..tapi takpe,semangat sikit aku nak beli jersi bawak pegi KL..kih3
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, January 16, 2012

entri ke-3 tahun ni

pagi pertama kat Kuala Terengganu untuk cuti sem kali ni,aku try ulang balik skrip cuti sem sebelom ni..jogging pagi-pagi..da lame tak buat..sebab jogging pagi ni,aku akan buat bile betol-betol lapang je..klo pagi ni ade kelas,pagi ni ade kuiz,pagi ni nak kene anto assignment,aku prefer baik tak payah jogging..lebih baek berehat sebab jogging ni memang menyihatkan,tapi penat die tu tetap ade..klo tak cari air lepas jogging,tu namenye cari nahas..

tapi skrip orang-orang yang berjogging tetap sama..pakcik makcik yang jogging same je macam 4 bulan dulu..tambah laa sorang dua..budak-budak memang tak masuk bot sebab kene pegi sekolah menuntut ape yang patot..lelaki dewasa macam usia aku ni ade laa 4-5 orang..awek takde langsung.memang tak boleh harap..patutnye ade laa sorang dua..tak pon klo yang datang,ngn pakwe..lawak antara benua betol bile pakwe jogging ngan awek..lari-lari ayam je.



***taman untuk maen layang-layang takde lagi kat Kuala Terengganu..sebab klo nk maen layang-layang macam ni,tepi pantai da di kira port yang terbaek..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, January 15, 2012

konvoi balik cuti semester 1,01/02


kuliah dah lepas,exam pon baru je lepas..memang da tiba masa untuk balik kampung..lupekan sekejap ilmu2 dunia yang memang takkan habis klo kite nak belajar..makin belajar makin banyak yang tak tau...

pendek cerite,dalam hati ahli konvoi memang risaukan keadaan cuaca untuk balik kampung..al-maklumlah,kite ni orang timur..belajar di bandar dekat dengan Kuala Lumpur..orang kampung duk kate,hujan sokmo dok breti-breti..tapi harini Alhamdulillah,Allah bagi rezeki dapat balik kampung dalam cuaca baik..nampak nak hujan,tapi sepanjang perjalanan tak hujan..ade sekali je gerimis kat Bentong.

dalam perjalanan ade suka ada duka..suka 1,sambil duk atas highway maen shooting gambar jugak..suka 2 dapat makan tengahari free kat umah sedare Syahid Haiqal..makan memang sedap..dukanya ade member jatuh motor sebab kat selekoh tu ade pasir..berjahit jugak laa dekat klinik berdekatan..

***bertolak pukul 8 pagi,sampai pukul 6 petang..semoga semua rakan-rakan diberkati,selamat bercuti.amin..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, January 11, 2012

majlis pelancaran jersi GATEM


daripada sebuah page kat Facebook,kini da ade 2 baju.aritu t-shirt kolar bulat ade tulisan tulisan...skang ni da ade jersi bola pulak..internetional tu yang penting..sem depan da sedia dah nk masuk tournament ni..tapi ni jadi model tak rasmi dulu..kih3..

***GATEM bukan sekadar page Facebook biasa..GATEM Gabungan yang paling macho dan berwawasan di Terengganu. Malah kalau hendak dibandingkan dengan Pemuda UMNO cawangan Terengganu, gabungan ini lebih dua tapak ke hadapan.ketua admin yang cakap ni..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com