Saturday, November 26, 2011

lelaki dan motor besar


bile kite cakap pasal motosikal ni,pon kite boleh tengok orang tu jenis macam mane..haha..motor laa macam mane pon,kecik ke,besar ke,super besar ke asas die tetap sama..tayar depan satu,tayar belakang satu..yang special case nye untuk OKU..ade kene tambah roda lagi dua jadi roda tiga..memang pandai sape yang reka motor ni..sampaikan semua orang nak ade motor..

tapi zaman dah berubah,dulu klo sape-sape ade kapcai,kire mantop laa tu..awek kompem lambai-lambai je tunggu kat hentian bas(macam cite P.Ramlee)..pakai baju semat-semat sikit,memang ade laa yang sangkut..tak bawak pegi jauh pon takpe,asal boleh pusing kampung seround dua pon jadi laa..haha.harini da tukar,awek tunggu yang naek superbike pulak dah..yang berasap ekzos bocor tu,tak tau laa bile nak kene lambai..sebab superbike ni da berlambak-lambak orang malaysia pakai..awek malaysia skang ni pon jenis mat salleh..klo lelaki pakai superbike je diorang kate "eh,hot gile mamat yang naek superbike tu,style laa"..pastu bile lelaki tu parking,bukak helmet kemas-kemas rambut sket diorang kate "meltinggg"..

kesudahannye,klo lelaki tu terer,die akan tau dirinye sedang diperhatikan..klo lelaki tu biase-biase,die akan buat bodoh je..biarkan awek-awek tu meroyan tak tentu pasal..haha..sekian

***lelaki yang naek superbike tu ke yang materialistik?ataupon pempuan yang tergile-gilekan lelaki naek superbike dikira materialistik?pikir laa sendiri..tapi papehal,ingat sikit yang superbike tu BUKAN aku punye..aku sekadar pernah naek je..pastu ambik gambar..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, November 24, 2011

lelaki dan kotak pensil


dalam ramai-ramai kawan aku ade atas bumi ni,macam-macam style ade..dalam satu hal tu,hal kotak pensil..aku duk perhati,memang laen amat dengan pempuan..jauh bezanye..nak sampai tahap sipi-sipi pon payah..ade yang buat bekas cermin mata tu jadi pencil case..ade yang letak dalam kocek seluar je..ade tu yang bawak pensil sebatang je kat tangan..yang ade kotak pensil tu tetap ade,tapi cukup sekadar letak pen sebatang dua,pensil sebatang ngan pemadam..pemadam tu pon kadang-kadang ade takde je..nak wat camne,barang mudah hilang

yang pempuan aku tak tau sangat,yang aku tau diorang ni suke mengembungkan kotak pensil diorang..hiasan tu pon kadang-kadang nak jugak diorang letak..keychain beruang laa,pensil ade kepala mickey mouse laa..klo nak banding dengan yang atas tu,makin rabak dibuatnye klo nak letak pensil ade kepala patung-patung bagai..wakaka

***2 tahun memang dah kire tahan lasak laa tu..klo boleh,sampai grad pon takpe..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, November 23, 2011

wordless wednesday edisi bola 2


selamanya selamanya selamanya sokong bola Malaysia

malaysia lawan syiria malam ni memang tak boleh nak tengok kat stadium..sebab hal-hal yang tak dapat dielakkan..tapi yang balik pasti bukan sebab jiwang-jiwang ataupun cintan-cintun..sebab bagi aku,antara bola dengan awek,bola diutamakan..tapi aku tak bimbang sangat sebab umum da tau,awek skang ni da ramai berjinak-jinak tengok bola..jadi takde laa limited edition sangat pilihan awek-awek yang tengok bola ni..haha..mane taknye,mase final bola sukan sea tu,kamera duk fokus awek indon je..boleh tahan ramai laa..sampai pakcik tu yang tengah usha nombor pon diorang candid skali..wakaka..pakcik ooo pakcik,sambil menyelam minum air..

***haha..berfikir positif jom..walopon pakcik tu da berumur,agak-agak mesti da kawen..tapi takde masalah,lelaki kan kuota die ade 4..kah3
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, November 22, 2011

fakri saarani : contoh teladan dalam sukan bola sepak malaysia


aku rase nak berenti maen bola..walopon sekadar hobi..tak kire laa bola sepak ke,bola futsal ke..sebabnye bukan ape,aku takut klo tak dapat maen elok-elok..macam jadi beban pulak pada pasukan..malu kot klo maen macam fakri saarani maen mase final tadi



kaki klear pon boleh sumbat gol penalti,tapi kaki striker tak boleh gol penalti..sape rajin nak bincangkan,sila bincangkan.yang baik dijadikan teladan,yang buruk dijadikan sempadan

***tanpa gol fakri mase semi final,malaysia tak boleh masuk final..tapi sekadar itu saja sumbangan fakri pada mata kasar aku..terima kasih fakriii..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, November 18, 2011

Gemuruh Suara - Team Malaysia's Theme


semangat gak dengar lagu ni..sebelum tengok match-match derby macam Malaysia vs Indoensia tadi memang syok pusing-pusing jugak laa..haha..pastu pulak menang kan..walopon setakat grouping je,tapi maksud die dalam..ade pulak kes-kes tak patot bila mane ade orang sane buat taik kat lagu Negaraku khabarnye..walopon da lame tak nyanyi lagu tu tapi semangat Negaraku tu tinggi jee bile tengok bola..haha

tapi bile da menang,ade pulak orang nak timbulkan semangat kenegerian secara ekstrim..haha,ape mau buat insan-insan macam ni..die ingat yang skor tu sorang je control game..defend,keeper dan selebihnye tu lari-lari ayam je dalam padang..kamon laa,bile da pakai jersi kuning hitam @ biru putih,merah kene buang laa semangat kenegerian terlalu ekstrim tu..haha

***papehal,komen orang-orang indon kat FB ni nakal-nakal jugak..boleh buat kamus bahasa indonesia..wakaka

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, November 15, 2011

cerita depan trafik light


selalu jugak time-time duk termenung kat trafik light yang agak lame pastu pulak bosan sebab da hijau 3-4 kali pon tak lepas-lepas lagi..yang normal terlintas dalam kepale mase tu ialah jeles ngn manusia-manusia yang bawak motor..laju je sampai depan..sape yang da bawak motor tapi dekat trafik light pon berkali-kali jugak tunggu hijau nak lepas,tukar je laa naek kenderaan awam..haha

biase yang selalu boleh tengok mase tengah tunggu lampu hijau ni
  • orang korek hidung
  • orang letak tangan dekat dahi
  • pasangan bermesra tak tentu pasal
  • budak-budak kecik kereta sebelah excited lompat-lompat sambil lambai-lambai
  • orang bermuka stress nak tekan hon je kejenye
tapi sebab zaman da makin maju,orang-orang yang tunggu trafik light hijau pon da jadi makin maju..pastu aktiviti-aktiviti sambil tunggu lampu hijau ni da maju sikit..biasenye
  • orang khusyuk dengan iPad,Samsung Tab 
  • orang yang suke ambik gambar akan posing dalam kete pakai DSLR pon jadik
  • artis-artis buat rakaman free macam Shila Amzah & Najwa Latif
tapi yang paling sempi bile orang tu tido je terus..takde dah tersengguk-sengguk..tunggu orang belakang hon lame sikit baru die nak tersentak..hik3

***pandu berhati-hati walopon jalan tu kosong takde orang..sebab bukan manusia je yang ade kat atas bumi ni..huuuu


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, November 12, 2011

topi untuk mencuri ayam?




ayam,bulu ayam,kejar ayam.tangkap ayam,topi nak tangkap ayam,topi bulu curi ayam single..ayam yang da ade couple tak termasuk..arghhh.mengarut je semua ni.dah laa bawak kamera tapi kene masuk dalam plastik.las-las pakai kamera handphone je.masalah betol shopping mall yang jenis was-was ni.

Published with Blogger-droid v2.0.1

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, November 10, 2011

ramli MU melalak


makan dalam
fan MU,poser MU,die hard fan MU mesti ketip bibir je
nak marah tak boleh
sebab ni realiti
diorang kene terima kenyataan laa
sebab mister potato nak player MU jadi model
sebaliknye,player Barca nak jadi model Ballon d'Or
nak tunggu Ramli pegang Ballon d'Or memang lambat lagi laa
setakat nak cakap-cakap kosong boleh laa
sebab Sukan Sea Indon pon Ramli tak masuk team Malaysia
hikhikhik


***sapok nganjing,sapok nyenyeh..yeay!!!!

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, November 9, 2011

2-1 pon jadi laa..menang jugak


menang 2-1 lawan thailand petang tadi..tengah-tengah layan game tu,emo memang laa emo..bengang pon tak tertinggal..cemas campur-campur ngn bodo kat mulut tu ade jugak..wakaka..lepas penat menunggu akhirnye,dapat jugak rase menang tu..haha..tunggu 13hb ni pulak lawan kemboja..klo lawan kemboja pon takut-takut lagi nak skor gol,memang nak kene emo lagi skali laa puak-puak ni..

***penyokong tunggu mase je kot nak lompat walopon duk kat kedai orang..klo kedai sendiri naek atas meja jee terus..takde sape nak marah..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, November 7, 2011

tulang-tulang yang berkecai


Alhamdulillah,selesai berjumpa dengan Aidiladha 1432 Hijrah..tahun depan InsyaAllah berjumpa lagi..tapi seronok buat rutin tahunan menguruskan daging-daging korban..dalam family aku ni klo da name raye,sakan die tu boleh tahan jugak laa..sampai penat melayan kerenah saudara mara samapi ke malam..daging pon banyak jugak tahun ni..semua bahagian ade..sampai laa kat bahagian yang nak kene potong pakai kapak..lepas tu agih-agih kat fakir miskin,jiran-jiran..lepas tu yang laen masuk periuk buat masak gulai,BBQ,goreng dan macam-macam lagi..lauk banyak tapi bahan utama die daging korban..hik3

***“Tiada amal anak Adam yang lebih disukai Allah pada hari Aidiladha melainkan ibadat korban. Sesungguhnya binatang yang dikorbankan itu akan datang pada hari kiamat lengkap dengan tanduk, bulu dan kukunya. Sesungguhnya ibadat korban ini diredhai Allah sebelum darah binatang itu jatuh ke bumi. Maka hendaklah kamu berasa lapang dada dan reda akan ibadat korban yang kamu lakukan.” (Hadis riwayat At-Tirmizi)
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, November 5, 2011

laporan balik kampung


nasib baik laa aku da siap-siap bawak kete malam tadi dari Gombak..klo nak tunggu pagi ni apatah lagi malam ni,maka nye,aku akan stress dari Gombak sampai laa depan pintu pagar rumah aku..lagi pulak esok raye..silap hari bulan,sembahyang raye dalam kete je..kui3..

aku pulak da gune pagi ni untuk cover balik tido malam tadi..sebab jalan pon sibuk jugak..sebelom masuk tol Karak tu,kete banyak gile..boleh drive,tapi macam siput je laa..masalh ngantuk tu laa cabaran die..nak tak nak,beli livita sebotol,boleh laa tahan ngantuk tu..sampai rumah terus sembam muke atas sofa..tak nyempat nak sampai ke bilik..wakaka

***buat kali kedua nye tahun ni,selamat pulang perantau dikota untuk berhari raya di kampung
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, November 2, 2011

cabaran jiwa remaja


zina hati berlaku bila mana nak mandi pon duk terbayang-bayang,nak makan pon terbayang-bayang jugak..ade mase free sikit layan perasaan..kadang-kadang nak tunggu bas pon ter'layan' perasaan jugak..jadinye kite bermaen dengan bayang-bayang je..kadang-kadang aku pon tak paham manusia-manusia. yang tak boleh bersendirian ni..pantang ade kosong,mesti nak kene isi tempat kosong tu..siap publish lagi die ni ade couple..klo nak kawen esok takpe laa jugak..ni umur pon tak masuk kategori dewasa lagi..

***perempuan ni memang fitrah die untuk kelihatan selalu cantik..lelaki kalah kepada wanita,wanita kalah pada puji-pujian..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, November 1, 2011

seni menghias folio pendidikan seni



masa tetap berjalan..bangun pagi,makan tengahari,tido petang,makan malam,aktiviti malam,rehat malam..perghh,langsung takde aktiviti ade faedah...ko ni orang ke malaun?klo stakat nak ngabihkan duit mak bapak camtu je baik jangan jadi orang..jadi orang-orang je senang..orang-orang pon ade fungsi nak halau burung kat sawah padi..

tapi jangan salah anggap pulak..tu contoh je..aku rase tak ramai kot buat rutin bangun pagi,makan tengahari,tido petang,makan malam,aktiviti malam,rehat malam setiap hari..seorang blogger takkan laa nak cerita aktiviti seharian kat blog,kompem tak muat..lagi pulak aktiviti harian seorang blogger berstatus pelajar ape laa sangat..pusing-pusing aktiviti same je..yang menulis pon bosan,yang membaca lagi laa bosan tahap gaban..sekali skala boleh laa

hari ni da masuk bulan baru..bulan 11..masa berjalan,umur meningkat..renung-renungkan selamat maju jaya..

***tarikh 1.11.11 ni mat salleh punye..Islam punye 4 Zulhijjah 1432H..lagi 6 kite nak raye IdulAdha..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com