Friday, August 26, 2011

#26 Ramadhan | malam tujuh likur

 look at the picture and feel the passion

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

#26 Ramadhan | Salam Pagi Jumaat

salam hari jumaat 26 Ramadhan..semoga sihat semuanye..tak kisah laa..yang selalu datang sini,jarang-jarang datang takpon yang baru datang..terbaca status seorang kawan,arini jumaat last untuk Ramadhan kali ni..huu..harap boleh berjmpa lagi jumaat-jumaat dalam Ramadhan tahun depan..mane yang tak sempat berbuka ngn kawan tu takpe,jangan risau..ade 4 kali lagi peluang untuk buat majlis berbuka..arini boleh,esok boleh,lusa boleh takpon tulat..

cuaca pagi ni pon sejuk-sejuk nak hujan je..untuk pengetahuan semau,tahun ni rasenye tahun ketiga dah beraye dengan blog..tahun pertama kodi @ koman gile je sebab buta blog lagi..tahun lepas video ni..takde laa best sangat..tapi rase macam nak repost video yang raye tahun lepas ni balik..hik3..lagu Salam Dunia..tahun ni mungkin ade kot..lepas-lepas ni sikit laa..hahaha..sebab lagu raye ni susah sikit nak cari kord..nak cari kord sendiri tak brape pandai..

video

klo nak dengar tekan,tapi klo hujan makin lebat pangkah je.HA HA 

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, August 25, 2011

#25 Ramadhan | waktu yang berlalu

situasi sebulan lepas,SELAMAT BERPUASA

situasi dua tiga hari ni,SELAMAT BALIK KAMPUNG

situasi dua tiga hari lepas ni,SELAMAT HARI RAYA

sesungguhnya waktu itu berjalan tidak henti DULU KINI  dan SELAMANYA



OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, August 24, 2011

#24 Ramadhan | muke orang tak puasa



OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, August 23, 2011

#23 Ramadhan | ilmu yang berjaya dipraktikkan

panas terik mane pon kat bandor,tapi orang tetap ramai jugak pegi beli-belah..sampaikan aku nak beli barang tak berkaitan dengan hari raye pon susah..apekah barang yang tidak berkaitan dengan hari raye tersebut?hanya sebatang tripod..tu pon aku beli lepas aku survey harge petang semalam..memang nak kene survey dulu laa kan..dibuatnye harge mencekik,mane laa aku nak cekau duit musim-musim raye ni..baju raye pon tak brape nak terbeli..hik3

balik-balik je terus try test..saje nak praktis..sebelum ni pon da ade cube-cube guna yang SAIF SULONG punye..boleh kate geng kamcing jugak laa dalam bab fotografi ni..tapi gambor-gambor yang die shoot lagi kemas dan menggamit mata yang melihat..hahaha(ayat ni biase dalam dokumentari yang disiar dalam TV)..tak caye boleh singgah sini,FIRST DIGITAL..die baru bukak blog ni..blog die ni kirenye 2 dalam 1 laa..promote gambar sambil menulis..tapi aku banyak belajor pasal gambor ni dari die laa..


***tripod pon da ade,lagi mudah nak ambik gambar light trail ke,gambar ombak ke,gambar sungai ke..hihihi..tripod diperlukan sebab klo nak ambik gambor macam ni,kamera kene statik..tak boleh ade gegaran.klo tak blurr laa jawapnye..tapi bile mase nak ambik gambor tu,aku pon tak tau lagi..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, August 22, 2011

#22 Ramadhan | sayangi suami anda wahai isteri

perkongsian cemerlang menjelang musim perayaan daripada FB JKKK Fan Club

pempuan-pempuan jangan nak berlawan sangat dengan jiran sebelah..laki pegi cari duit memang da ade saving nak raye tapi takkan nak habiskan mase raye je kan..tujuan laen mesti ade jugak..lagi laa zaman teknologi canggih skang ni..nak iPad 2 lagi,Galaxy Tab lagi,DSLR lagi..hahaha..klo laki yang muda-mudi lagi laa..klo laki yang usia pertengahan tu mungkin diorang simpan duit nak pegi haji kot..nak beli kereta besar sikit ke..

***orang pempuan kate,memang laa suami bukan mesin ATM..tapi kite cume suruh suami kite cucuk duit kat mesin ATM..pffft..salah satu masalah berumahtanga laa ni..haha

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, August 21, 2011

#21 Ramadhan | dulux gloss finish


arini hujung minggu aku agak memang berduyunduyun juta lemon orang Islam buat persiapan raye..dari segi memasak tu tak laa..tapi dari segi mengecat,membeli,menghias tu aku rase da ramai yang mula..

berus cat dah mula kene air
oven da mula berasap
dinidng geli kene geletek ngn berus cat
langsir baru da mula gayat nak kene gantung
tepung dan mentega da pening kene uli
duit bebas berterbangan kesana kemari

_SELAMAT BERHUJUNG MINGGU_

***fakta penting ialah mengecat kayu pakai cat minyak adalah lebih penat berbanding cat dinding pakai cat dinding..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, August 20, 2011

#20 Ramadhan | tab mudah lagu raya 'suasana hari raya'

Anuar Zain & Ellina - Suasana Hari Raya

Intro 2x

E-----------------9----9--------------------------------------------------------|
B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9----------9-10-10-9-10-9-10-12--|
G-9-9---------------------------------11-11-11-------------------------------|
D-------------------------------------------------------------------------------|
A-------------------------------------------------------------------------------|
E-------------------------------------------------------------------------------|

E-----------------9----9-------------------------------------------------------|
B-9-9-10-10-12-12---12---12-10-9-10-9------------------------------------|
G-9-9---------------------------------11-11-11-9-8-9-9---------------------|
D------------------------------------------------------------------------------|
A------------------------------------------------------------------------------|
E-------------------------------------------------------------------------------|


sekadar intro dhulu..da pandai intro proceed ke lirik-lirik seterusnya di ultimateGUITAR.com(tabs) @ ultimateGUITAR.com(chords)

selamat mencuba!!!

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, August 19, 2011

#19 Ramadhan | mari mengenal tenggiling

haha..dem..aku telah guna perkataan yang tak sesuai untuk difahami pembaca..TENGGILING..asalnye binatang..tapi sebab aku pernah dengar ade orang umpamakan motor tak pon kete die sebagai tenggiling,jadi aku pon gune laa untuk kontest biase-biase aku tu..haha..

ade yang tanye aku mane nak cari tenggiling???haha,paling senang kat zoo laa..tapi sape laa berani pegang tenggiling tu..sisik keras ngalahkan sisik ikan..aku pon tak sanggup pegang..setelah diikat simpul mati maka jangan salah paham..tenggiling tu boleh jadi kete,motor,basikal untuk kontest ni..yang baru ke,lame ke boleh je..tapi yang orang panggil tenggiling ni biasenye yang da masuk kategori uzur laa..umur puluh-puluh tahun..tapi masih wujud..sesuai dengan imej tenggiling yang lasak..

Ayam dan Motor Buruk HDR




OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

#19 Ramadhan | kontest @ topup raye


assalamualaikum selamat sejahtera selamat pagi jumaat..pagi ni aku tanpa paksaan sape-sape telah buat keputusan..keputusan boleh dilihat dalam gambar diatas..tenggiling ni tak kisah laa..sendiri punye ke,keluarga punye ke,kecik ke,besor ke..motor,basikal kereta sume boleh..tapi nak kene nampak laa rupe tenggiling tu..klo ambik gambor dalam kete tak aci..

sebab kontest ni senang je..hadiah

topup RM 5 X 5 orang berserta review blog

follow atau like FB page tu optional je..buat post KONTEST BERSAMA TENGGILING,copy gambar kontest kat atas berserta dengan link entri ni(tapi aku sarankan korang resize jadi kecik sebab takut buat semak kat blog korang)pastu letak gambar korang pastu lagi cerita sikit pendek-pendek situasi gambar tu kemudian tinggal link kat ruangan komen ni..tu je..tag member pon OK jugak klo korang rajin..

kontest ni lebih kepada nak promosi blog secara kos rendah..korang share gambar pastu klo terpilih menang..tu je..sape menang kire dapat topup raye laa..aku contact balik..pemilihan mungkin bukan dari aku..tapi member-member lain..

tempoh : saat post dipublish - 26/8/2011(11.59 PM)

***1st time aku buat..perasaan menyediakan kontest adalah masih blur-blur dan kabur-kabur





OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, August 18, 2011

#18 Ramadhan | resipi special tempe


pak man tempe kecepung kecepang kebabo..makanan yang berasakan kacang soya tapi lagi menyerlah bile digoreng bersama kunyit..takde dah paling special untuk tempe melainkan macam ni..korang punye gaye makan tempe aku tak tau laa..hehehe

SELAMAT BERBUKA PUASA 18 RAMADHAN

***antara faktor penyumbang URL jj-jhawerangers..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

#18 Ramadhan | agama bangsa negara

M : assalamualaikum.

C: wa'alaikumussalam.

M: mu jual mende ning?

C: ooh,gitu aa..bukok kedai kecik-kecik jual cat,baru nk tepek iklan.

M: kedai mu kat ane?mane tau aku nok cat umoh raye ni,bleh singgoh

C: haha,molek ah tu..ambik kad ning..mende-mende mu talipong aa.

M: oKoK..doh kedai mu ni sape jage?

C: bini aku jage,JANET..

M: hah??JANET??mu cine tapi mu jawab salam gok..aku ingat mu melayu

haha,cerite cine jawab salam..duk kat Kuala Terengganu ni,klo cine tu muke tak berapa nak cine,kompem kite ingat die melayu..sebab loghat cine memang takde bunyi langsung klo diorang bercakap..same laa ngn Kelantan..tapi aku macam respek jugak laa cine-cine ni..orang ganu pon ade yang tak pandai cakap loghat ganu..mentang-mentang duk KL lame,duk ganu pon order teh O'ais..hampeh tol..teh O'peng laa brader.

***aku pakai melayu je..tapi kene pikir jugak,melayu skang ni hanya pada title bangsa sahaja..Alhamdulillah,majoriti melayu kite adalah Islam..kite sebut melayu kite tau orang tu Islam..tapi skang ni?ke mana pergi agama?tu kene cek statistik sendiri..melayu murtad berleluasa..mintak jauh anak bini sedare mare sahabat handai daripada perkara ini..amiiin..agama yang dipandang disisi Allah.bukan bangsa..agama dahulu kemudian diikuti bangsa..



OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, August 17, 2011

#17 Ramadhan | mastulen dan maskulin


mastulen ialah emas tulen..maskulin ialah lelaki tulen?betol ke?

sape nak tolong huraikan maksud maskulin???

***sape nak share entri kat page FB friendstop pon boleh je..baru nampak meriah..hahatapi kene like dulu laa..optional je..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

#17 Ramadhan | nuzul quran day


SALAM NUZUL AL-QURAN 1432 HIJRAH bersamaan 17 RAMADHAN

***adalah baik untuk berusaha mencapai sekurang-kurangye 1 kali khatam Al-Quran dalam bulan Ramadhan..insyaAllah semua sekali boleh buat =)


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, August 16, 2011

#16 Ramadhan | lampu kelip-kelip



lampu lik lak,lampu kelip-kelip,lampu warna-warni.aah tak kisah laa ape name pon lampu ni..masuk malam ke-17 ni da ramai pasang..sebelum ni aku je yang pasang..tapi aku tunjuk 2 gambor je..takde keje pulak aku nak mengacau rumah tangge orang malam-malam puase ni.ni pon aku ambik dari kawasan umah aku je.hihihi

pelita ade dalam stor..tapi tahun lepas minyak tanah dah mencekik darah..aku rase tahun ni lagi laa mencekik-cekik dari tahun lepas..sebotol je da brape hinggit..aku nak jugak berbuka nasik beriyani..takkan sebab nak beli minyak tanah aku kene korbankan lauk berbuka..salah konsep tu..kite kene utamakan lauk untuk berbuka..pelita belakang-belakang sikit..

***sape jeles boleh laa beli lampu lik lak lip lap ni..murah dah skang ni..barang cina..beli banyak pon takpe..klo tak sebab diorang yang buat,susah je nak dapat lampu ni murah-murah..ni jiran sebelah umah aku yang bagitau..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

#16 Ramadhan | sudah masuk 2nd half

dimulakan dengan Bismillah,disudahi dengan Alhamdulillah,begitulah sehari dalam hidup kita mudah-mudahan dirahmati Allah..dah sampai angka 16 untuk puasa hari ni..syukur masih ade peluang lagi nak update blog pagi-pagi..

semua orang tengok sukan..tapi klo tak tengok pon mesti tau jugak sikit-sikit..yang paling basic laa,macam bola sepak ke,hoki ke,ragbi ke die ade separuh masa pertama dan separuh masa kedua..klo separuh masa pertama maen tak cantik sampai kene bolos 3-0 agak-agak separuh masa kedua kene ubah taktik permainan ke tak nak bagi menang?mesti laa nak kene ubah kan..klo buat tak tau je kompem-kompam laa bolos sekali ganda lagi..klo 1st half tu kite sekadar seri je,kite akan gune separuh masa kedua nak cari gol kemenangan..pastu pulak,klo 1st half tu pasukan kite da leading 3-0 mesti kite nak kekalkan momentum,cari gol lebih biar menang selesa..perlawanan pon tak bosan..

same laa jugak dengan puasa Ramadhan..hari ni kite boleh anggap kite da masuk separuh masa kedua..separuh masa pertama kite macam mane?klo ketinggalan,ade kurang-kurang kite tambah-tambah kat separuh mase kedua ni..mengaji Al-Quran boleh,dengar ceramah boleh,kongsi ilmu pon boleh..klo kite ni jenis yang biase-biase je,pon kite tambah jugak amal ibadah kite..dulu tak solat Dhuha,harini da boleh start Dhuha..insyaAllah,murah rezeki disamping beribadah..dan klo da cemerlang,kekalkan momentum kecemerlangan sampai hari 30..baru laa berseri-seri wajah masing-masing..klo kite permudahkan urusan dengan Allah,nescaya Allah permudahkan urusan harian kite..

takkan nak jadi macam pili bomba ni je..

***klo berhenti terus hari ke-30 melampau sangat..hari-hari seterusnya kite amalkan ape yang kite da belajar kat Madrasah Ramadhan ni =) 

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, August 15, 2011

#15 Ramadhan | berbuka puasa = breakfast


bahagian ni mat salleh tak berapa cerdas..sebaba diorang tak tengok program dik cerdas kot..ade ke patot breakfast tu dikatenye sarapan pagi..mane boleh..klo breakfast tu sarapan pagi maknenye sahur pukul 5 pastu pukul 8 pagi da berbuka..tak boleh,tak boleh..budak-budak puasa yang-yok pon tunggu kedai runcit bukak dulu pukul 10pagi klo nak beli gule-gule ngan jajan..isk3..mat salleh mat salleh..

SELAMAT BERBUKA PUASA 

***klo berbuka ngan KFC jangan makan sorang-sorang..ingat jugak kat sedare-sedare kite yang makan biase-biase je..yang makan biase-biase OK lagi,yang susah nak makan tu lagi laa sayu kan..huuuu

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

#15 Ramadhan | masih ramai insan yang terabai


ni scene pagi-pagi ketika hujung minggu kat pekan berhampiran umah aku..tak sesak..boleh parking kereta suke hati atas line kuning pon takpe..takde orang marah..klo nak maen snap-snap gambor tu memang boleh sangat laa..

cerite pasal pekan yang dah jadi tanoh tupoh daghoh ambe dari kecik lagi,kemajuan tu bukan takde,ade banyak tapi kadang-kadang masih ade suara yang hinggap kat telinga aku tanda masih tidak puas hati..sebagai teman ketika bersua muka dengan sorang kawan,aku dengar je aduan yang dilontarkan tu sambil tengok-tengok ke luar tingkap kereta

"owoh,kappung aku tak dok lapu jalang malang-malang..buleh ye letok pokok-pokok ade lapu ni sining..banyok pulok tu"..ketika itu,aku sedang melalui kawasan ini..

gambar penuh cahaya dekat i-city kuala terengganu

mase aku lalu tu siang,ini gambar aku ambik mase berjalan malam..tapi tu tak penting,yang kite nak share ialah masih ade penduduk tak brape nak bandar yang bayar cukai sama rata tapi kemudahan tak cukup..bukan nak kondem pasang lampu banyak-banyak kat bandor ni,aku pon suke boleh ambik-ambik gambor..tapi bile da pasang kat sini,ingat-ingat laa nak pasang pulak kat area mane yang tak cukup lagi..

***sudah separuh Ramadhan..pejam celik-pejam celik arini da 15 hari berpuasa..semalam mase solat sunat witir bace doa qunut ke tak??? =)

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, August 14, 2011

#14 Ramadhan | rupa kulit babi


kadang-kadang aku ni jakun jugak..da lame aku tau memang ade kasut yang dibuat ngn kulit babi.memang aku betol-betol tau..cume rupe kulit babi tu aku tak tau..sekadar tau yang die bintik-bintik bersegmen yang bentuk segitiga..macam gambar kat atas laa..Alhamdulillah aku sempat tau sebelum terjerumus ke lembah tersalah beli kasut cap babi..

masalahnye orang-orang kite ni ramai tak selidik dulu..maen hentam kromo je..nampak murah beli,nampak murah pegang..memang laa kasut yang dibuat ngn kulit babi murah sebab memang kosnye tak mahal..yang jadi mahal tu klo kompeni Reebok yang jual..mahal atas name brand..tapi OK lagi sebab brand-brand yang mahal ni,die ade tag PIG LIGNING SKIN besar..sape yang jenis was-was tak perlu risau..dari jarak satu ke dua meter da boleh nampak..

fokus kat yang murah-murah ni laa..ni da nak masuk 15 Ramadhan esok,ramai laa orang cari kasut raye,selipar raye..harapnye kite boleh kenal pasti dan berjaga-jaga untuk elakkan kite beli kasut selipar yang jenis macam ni..yang ade bintik-bintik berbentuk segi tiga tu sah-sah laa kulit babi..

***kasut murah ke mahal tak penting..asal kite suka,asal matching ngn kite dan BUKAN dari sumber babi..hahaha
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

#14 Ramadhan | perihal bil elektrik

ini TM point yang wujud kat pekan aku tinggal..motif???

selamat pagi..dah masuk hari ke 14 puasa..semoga dapat berpuasa dan berhujung minggu dengan baik..menjawab persoalan kat atas tu,ape motif tunjuk gambar TMpoint?aku dengan sendirinye jawab tempat bayar bil laa bro..semua bil kite kumpul skali bayar kat sini..cara kuno..cara baru online pon boleh..tapi nak tunjuknye kadar celik IT masyarakat kite ni tak tinggi sangat..kurang infrastruktur kot..hari-hari ramai dan penuh je orang bayar bil kat sini dengan cara kuno..online-online ni tak maen lagi..internet selow macam siput

tapi perkara tak bes ialah bil letrik yang dulunya berkadar puluhan jadi ratusan..aku tak nak jadi seorang blogger yang hanya blogwalking,update entri,balas komen anda..kene jugak update isu semasa..bil letrik makin mahal bro..jangan salahkan diri kite sebab bil letrik mahal..kite gune letrik macam biase..dulu online facebook,sekarang pon online facebook jugak..layan Youtube,chatting kat YM..tapi apesal dulu murah puluh-puluh sekarang mahal hingga ke ratus???itu lu pikir sendiri..bukan sebab nak kumpul dana baiki tiang letrik tumbang,bukan sebab pejabat TNB kene pukul ribut,tapi sebab ade orang yang ingat die sedang meringankan beban rakyat..kih3..ouch,sungguh sarkastik aku pada pagi ini..

***habis laa bil letrik bulan ni makin naek sebab musim baru bola Eropah dah start malam tadi..makin lame laa TV menyala sampai pagi..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, August 13, 2011

#13 Ramadhan | Baddrol Bakhtiar bakal sertai Wigan?


hehe,seorang lagi mamat pemain bola Kedah dari negara kite diberi harapan nak terbang jauh nun ke Eropah..klo Salee dikaitkan dengan Bundesliga Jerman,Baddrol Bakhtiar pulak dikaitkan dengan kelab EPL..lagi specific dari Safee Sali..kelab tersebut ialah Wigan Footbal Athletic..die dapat tawaran latihan percubaan..klo sape-sape tak faham boleh telepon sendiri pihak pengurusan Wigan..hik3


sumber berita dari mynewshub.my(versi melayu) dan eyefootball.com(versi omputih)

***ade sorang member pernah cakap muke si Baddrol ni memang muke kampung..tapi takpe laa kampung tak kampung,asalkan Wigan berminat..macam makin meriah naa bola sepak Malaysia..bertambah semangat nak tengok bola EPL pasnih disamping nak tengok Piala Malaysia..hak3..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

#13 Ramadhan | Teringat wanita yang disukai ketika puasa.

Fan photos from Ustaz Azhar Idrus ( Original )


jangan kate lepas aku post ni,semua yang bace sibuk nak cari couple sampai tahap buat status i'm single and available..mane yang dah ade tu aku tak boleh tolong laa..aku rase memang diorang dah bajet siap-siap nak kawen..cume bagi aku pempuan dan awek ni laen..pempuan ni sape-sape laa..awek ni boleh ditengok kat status FB yang ade in relationship tu..hahaha..

pempuan jangan ingat nak lepas..soalan ni lelaki yang tanye..korang sume skali kene buat vice versa..tukar soalan kepada Teringat Lelaki Yang Disukai Di Bulan Puasa..jawapan die pon same jugak..ustaz kate tak berdosa tetapi tiada pahala..baik ingatkan Allah banyak-banyak..

***pempuan ni boleh jadi Juliana Evans,Diana Danielle,Nurul Elfira Loy,Nur Fazura,Tiz Zaqyah,Lisa Surihani,Neelofa,Tasha Shila,Shylla Amzah..tapi pempuan Malaysia ni aku da boleh agak biasenye suke Fahrin Ahmad,Aaron Aziz,Sam Shaheizey pastu player-player bola..kah3..tu jee..


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, August 12, 2011

#12 Ramadhan | ferrari bukan sekadar kereta


 somewhere in turkey..some people say this is not a ferrari but this is lamborghini..haha..like a phrase 'ayam patuk padi'

***tahukah anda dalam solat pon seseorang tu boleh mencuri?mencuri dalam solat berlaku ketika kita tidak rukuk dan sujud dengan sempurna.
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

#12 Ramadhan | kuih tok aji serban (2)

haha..secara tiba-tiba kuih tok aji serban mendapat tempat dalam popular post friendstop..ramai jugak orang nak tau pasal kuih tok aji serban ni ek..mungkin sebab bulan puase ni ramai yang cari info pasal kuih-muih untuk juadah berbuka tak pon moreh..agaknye laa kan sebab tu andaian aku je..aku post pasal kuih ni bulan 5 yang lalu..jadi aku ulang tayang balik gambar die kat sini


kuih ni selepas aku interview seorang sahabat dari Perak melalui Yahoo Messenger baru-baru ni,die kate dalam ramai-ramai yang jual-jual bazar Ramadhan yang die pernah singgah,tak jumpe batang hidung kuih ni lagi..aku pon tak pasti area mane kat Perak yang jual kuih tradisional ni..nampak sedap dan secara realitinye memang lah sedap..hahaha..tiada keraguan dan kepalsuan langsung pasal tu..

ini klo ikut statistik keyword kat nuffnang..ke-2 tertinggi tempatnye

dan klo ikut statistik pelawat blog,seramai 65 orang telah datang mencari dan melihat bagaimana rupe tok aji serban sepanjang minggu ni..haha..cume tak dapat beli dan rase je..mintak maaf adik-adik kakak-kakak ye..

***mane yang mengidam ke,terliur ke petang ni boleh pegi usha kat bazar Ramadhan berdekatan yaw..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

#12 Ramadhan | ustaz liwat pelajar 13 tahun


soalan cepumas tengah-tengah bulan puasa Ramadhan Al-mubarak..aku macam bace mesej dari seorang rakan petang tadi..tengah-tengah bace ni gelak-gelak jugak laa..sebab arini aku tak into sangat dengan berite..ade urusan kat pekan..pagi tu macam baring-baring depan TV tapi tak bukak TV..

soalan die pendek dan jitu..dalam loghat teghanung je..sape paham tu paham lah,sape tak paham tu bace je laa kot mane pon..haha..sebab aku pon tak tau sangat sebenornye..nak tulis panjang-panjang tapi dalam berita pon pendek je..mane boleh lawan berita..tengok laa dalam surat khabar esok ape cerite..ade gambar kot..tapi klo dalam surat khabor online pon ade dah,cume takde gambar..link die ni  BH online

***susah dah skali ni..harapkan bulan puasa bulan mulia,tapi puasa nye puasa yang-yok
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, August 11, 2011

#11 Ramadhan | beginikah nikmat susu soya?


hmm,manisnya kurma itu..eh silap soya itu..hahaha

SELAMAT BERBUKA PUASA BERSAMA AIR SOYA..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

#11 Ramadhan | kotak iklan free

puase da masuk fasa kedua arini..agak-agak ape khabar amalan kite???harapnye semua baik-baik saja..untuk post kali ni,aku saje nak bagitau ade 6 tapak kosong kat sini untuk sape yang nak letak banner blog kasi iklan sikit..free je..tapi jagan laa letak iklan churp-churp ke,ape ke..aku punye pon churp-churp pon nak terbang jugak..tapi klo nak letak banner blog memang dialu-alukan..hahaha..

cume masih berkira-kira nak bagi berapa jam..tadi mase mula-mula letak bagi sehari terus..ade jugak rase macam tak aci jugak lame-lame ni..tapi kite timbang balik lepas ni..klo ade yang berasak kite bagi kurang mase..klo tak berasak aku stay die punye tempoh macam yang asal je..hik3..

sape baik hatinak belajar cara letak kotak iklan ni boleh pegi belajar dekat blog yang aku JUMPE ni..aku ni kategori malas je.cume rajin carik je..ye laa,ape susah..masuk google terus je taip tutorial letak kotak iklan..klo tak jumpe hasil korang bersara je dari gune google.com..hahaha

ni saje je..yang betol kat atas aa..haha


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

#10 Ramadhan | kasut bola pemain EPL 11/12

satu perkara yang memang da selalu sangat bertembung ngn bulan Ramadhan ni..terawih dan kickoff EPL..untuk season 2011/2012 ni,first kickoff ialah 13 August.klo ponteng terawih pon,lepas tengok bola boleh laa tebus..jangan nak mengamuk pulak klo team yang disokong kalah..haha

Umbro Geometra
Price: £120 
Rating: 9/10
Umbro GT
Price: £80
Rating: 7/10
Umbro Speciali-R
Price: £80
Rating: 8/10
Adidas Predator
Price: £155
Rating: 10/10
Adidas adiPure and F50
Price: £120 (adiPure); £210 (adizero F50)
Rating: 9/10 (adiPure); 9/10 (F50)
Puma King
Price: £130
Rating: 9/10
Puma v1.11 and PowerCat
Price: £135 (v1.11); £135 (PowerCat)
Rating: 7/10 (v1.11); 8/10 (PowerCat)
Nike Tiempo Legend IV
Price: £275
Rating: 10/10
Nike CTRL 360 MSTRI II
Price: £135
Rating: 7/10
Nike Vapor Superfly III
Price: £280
Rating: 9/10
Nike Total 90 Laser III
Price: £255
Rating: 9/10

mat salleh gaji puluhratusribu pound seminggu pon pakai kasut puluhratus dolar je..haha..kite maen kat kampung gaji brape laa sangat sebulan pakai kasut ribu-ribu..haha..betapa mahalnye cukai nak import mari sepasang kasut adidas,nike,
puma,umbro ori punye dari kilang-kilang diorang..

***haha.sori aa sape bukan kaki bola..biase laa nak bukak season baru ni..fans bola sepak da mula ambik port nak warm-up mane yang patot..termasuk laa aku..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, August 10, 2011

#10 Ramadhan | wordless wednesday


Wordless Wednesday = On Wednesdays all over the internet, bloggers post a photograph with no words to explain it on their blog. Hence the ‘wordless’ title. The idea is that the photo itself says so much that it doesn’t need any description.


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

#10 Ramadhan | Safee Sali Dirisik Kelab Bundesliga Jerman


ni berite je..Safee sendiri cakap baru dengar khabar je..tawaran rasmi takde..klo nak excited pon jangan melampau sangat..biase-biase je dulu..klo betol-betol deal baru lah korang lompat katak keliling rumah sampai  bile korang nak..haha

***tengah-tengah malam bulan puasa ni jugak laa nak kene buat addrop subjek semster depan..harap aku punye yang da setel tu  takde masalah dah..macam nak berperang ooi..bahaye betol budak-budak universiti zaman skang..subjek pon da berebut-berebut..klo masuk hal makwe tu aku tak campur..kau hal kau,aku hal aku..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, August 9, 2011

#9 Ramadhan | untungnye berniaga kat bazar

hujan petang buat kali pertama dalam bulan Ramadhan ni..kompem kuyup sape yang tengah sibuk-sibuk nak bukak bazar tadi..tapi ni laa lumrah orang berniaga..kene lalu laaa jugak walopon panas terik hujan basah..kadang-kadang bile tengok lame-lame macam kesian..

tapi cerite disebaliknye bukan laa sedih sangat..sebab orang meniaga ni paling koman mesti ade untung gak dalam sehari tu..income masyuk beb..klo tak untung takkan orang nak sibuk berniaga berebut-rebut tapak bazar..orang pon ramai cakap yang bulan puasa ni food feast..cume aku je yang tak ke bazar sangat sebab menghabiskan masa kat umah..klo aku pegi bazar rambang mate..tengok makanan satu,tengok orang keliling satu hal..tak pasa-pasal kurus puasa.huh

hehe,aku pon tk pasti..klo pempuan TERpandang lelaki takde pape sangat kot..paling cikai t-shirt pagoda seluar 3 suku..tutup aurat lagi..ni kes lelaki TERpandang pempuan..ape macam???aku malas nak bagi description..nanti ade orang kate aku ni macam-macam..tapi realitinye tetap macam tu..alangkah ruginye lelaki pempuan yang puasa sebulan Ramadhan tapi tak jaga batas pergaulan dan aurat..patotnye inilah Madrasah @ Sekolah terbaik untuk bagi spark dalam usaha menyekolahkan diri..jangan tunggu lame-lame..

klo ade air kat pokok je mesti aku nak ambik gambor.tapi tak sharp laa untuk petang ni..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

#9 Ramadhan | Gulai Tempoyak Chicken Chop

Assalamualaikum dan selamat pagi..pagi ni aku mengantuk..tengok kat depan tv ade bantal..macam istilah orang mengantuk disorongkan bantal,sambil-sambil tunggu Gulai Tempoyak Chiken Chop boleh laa baring-baring kejap..hahaha

Gulai Tempoyak Chicken Chop ni drama je sebenornye..drama bulan puase..memang kuno sket klo la kan tajuk cerite ni..tapi masuk dalam kategori boleh tonton laa..haha..cerite-cerite dalam kampung ni nyaman sikit dari cerite-cerita dalam bandar..aduh,lambat lagi laa nak pukul 11..


***mohon maaf kerana meletakkan gambar mengantuk hitam putih zaman 80-an kat sini..wakakaka
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, August 8, 2011

#8 Ramadhan | bonus untuk penjawat awam

sebagai seorang yang cakna isu semasa,bile disebut tentang bonus walopon bonus tu bukan untuk aku tapi aku ambik tau jugak..haha..senang nak kipas sape-sape yang terlibat tu..mane tau boleh dapat duit belanja bazar Ramadhan ke,duit beli baju raya ke,duit raya dan laen-laen lagi laa..antara bonus yang telah diumumkan

  • kakitangan awam negeri Selangor terima bonus raya RM500
  • kakitangan awam negeri Pulau Pinang terima bonus raya RM500
  • kakitangan awam negeri Kedah terima bonus raya RM500
  • kakitangan awam seluruh negara terima bonus raya SEPARUH GAJI
  • pesara kerajaan dapat bayaran khas RM500

rasenye penjawat awam kat Selangor,Pulau Pinang dan Kedah paling untung..ade 2 bonus..ye tak???kerajaan negeri diorang dapat,kerjaan pusat pon diorang tumpang semangkuk gak..ape lagi, yang mane duk kat 3 negeri kat atas pegi laa salam cium tangan lebih sikit ngn mak ke,ayah ke,kakak ke,abang ke..klo diorang pegi bazar jangan lupe ikut..boleh laa mintak makanan kegemaran tanpa malu-malu..hik3..rezeki tak dijangka ni biase senang diguna buat belanje..

imej google..banyak duit brader ni..baru lepas dapat bonus kot..mohon sikit bang!

***sape ade emas pon untung jugak skang ni..harge tengah tip-top..lu orang tak simpan emas ke?simpan lah emas sebab emas harga makin naek..tapi klo duit kertas,hari ni RM50 esok luse tulat pon tetap RM50 jugak..hahaha..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

#8 Ramadhan | baru seminggu da dengar lagu raye


tahun ni aku puase kat rumah je kan..memang lapang tak payah nak cari-cari mase terluang..kompem sah jelas nyata mase tu ade..puase sebelum ni biasenye ade kuliah..balik kuliah penat-penat kompem ambik kesempatan nak tido..

dengan adenye masa-masa terluang ni,boleh berlatih ambik gambar,edit gambar disamping buat perkara-perkara yang dituntut lagi berfaedah dalam bulan Ramadhan ni..sambil-sambil cari kord gitar ade laa nampak kord gitar lagu raye..haha..tak patut betol klo baru seminggu puase da start petik lagu raye..malu kat jiran sebelah kan..hik3

paling tak tahan iklan kat TV..haha..puase baru sehari da maen iklan backgorund lagu raye..hadoi..tak excited langsung nak raye nanti..puase baru seminggu kot.sabor le sikit..kite raye ni macam kite berbuka jugak..tahan makan minum disamping perkara-perkara yang membatalkan puasa selama 13 jam..nikmat tak berbuka?kan nikmat..lagi lame kite tahan makan,lagi best sedap lazat hingga menjilat jari laa mkanan tu..

***manisnya kurma ituuu..sunah paling mudah nak diamal iaitu mulakan berbuka bersama buah tamar @ kurma..bonus free sambil berbuka perpuasa?tak nak?tak nak sudah..huhuhu

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, August 7, 2011

#7 Ramadhan | selamat terliur juadah berbuka

sebelum aku kongsi makan untuk berbuka hari ni,kasi aku hentam satu kali lagi..aku pon sudah penat,tapi aku takde sengat pon nak simpan-simpan..tapi sedih..aku nak beli minyak masak petang ni keliling kampung aku cari,last-last dekat giant jugak aku pegi beli..dah laa minyak sawit takde..minyak jagung je ade..

lu tau ape beza minyak jagung ngn minyak sawit?lu tau,lu tau,lu tau?klo lu tak tau sini wa kasi tau..

2KG minyak jagung = RM 16++
2KG minyak sawit   = RM 6++

wa pon baru tau gak sebenarnye..haha..pertama tau yang stok minyak dalam botol takde kt kedai runcit..yang paket je..yang paket ni kualiti tak brape sangat..kedua wa tau minyak jagung lagi mahal dari minyak sawit..haha

setelah sedikit perkongsian,diucapkan SELAMAT BERBUKA PUASA bersama sotong hidup..name die SHoCKtopuss

ni kat jepun..harumaru betol diorang ni..ada terliur kaa arigatou semua??

***klo kat malaysia sotong masak merah,gulai sotong,sotong kunyit,sotong celup tepung,sotong bakar..sotong laen-laen luorang tambah sendiri..hihihi

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

#7 Ramadhan | [PHOTO] the morning glory




***antara hobi yang boleh dilakukan klo tak tido pagi..boleh snap bunga-bunga di luar rumah..haha..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com