Sunday, July 31, 2011

pengumuman puasa 1432 hijrah | atuk baru


Ramadhan 1432 Hijrah diumumkan Datuk Syed Danial Syed Ahmad

***macam laju sikit berbanding atuk yang dulu yang dah bersara tu kan kan kan???mungkin sebab nak suh cepat-cepat ke masjid kot bertarawikh..Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak :) tak dilupa nak mohon maaf andai kata tertulis menda-menda tak elok kat sini..sekian terima kasih

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

point penting bulan ramadhan

diberikan kepada ku oleh saudara Sang Harima beberapa contoh point-point penting yang die cari


banyaknye ganjaran Ramadhan kan???harap-harap kite boleh kumpul yang tahun ni lagi banyak dari tahun lepas..InsyAllah dengan usaha yang bersungguh-sungguh
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

belajar niat puasa ramadhan


InsyaAllah,esok kite semua ni klo berkesempatan akan mula berpuasa..excited ramai-ramai meh..ingat balik pelajaran-pelajaran puasa yang lame..tapi tahun ni yang buat pengumuman bukan pakcik ni dah,pakcik ni da bersara..macam mane laa pakcik laen agaknye..klo ikutkan,dari kecik memang sinonim dengan pak cik ni je kan..tapi takpe lah,pak cik ni pon nak rehat jugak..lame dah die buat keje ni..hik3..

pastu pulak,niat puase ni sape ingat tak ingat boleh laa per'ingat' balik..jom dengar lagu Raihan ni..klo sape nak tau lagu Raihan ni jenis die tak cintan-cintun..die banyak macam mengiramakan zikir-zikir je..bagi kite semua minat dan mudah nak ingat Allah..lagi-lagi dalam bulan puasa..sangat baik untuk dihayati..


klo kluo pengumuman yang jenis dalam Senario lagi tu boleh tahan jugak laa lawaknye kan..pakai songkok pon senget siap ade teropong lagi kat sebelah..


Ramadhan sudah hampir tiba.... Adakah anda sudah bersedia utk:

1. Kurang Online FB -----> Sentiasa Online dengan Allah
2. Kurangkan bca mesej mmber -----> Banyakkan baca mesej dari Allah (Quran)
3. Tidur lewat -----> Tidur awal untuk bangun qiam
4. Duduk depan TV & laptop -----> Duduk di masjid beri'tikaf

Rebut peluang yang ada.. Ayuh bersama berazam melakukan tranformasi.. (",)

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, July 30, 2011

bukak warung menjelang nya puasa


perniagaan baru di bulan puasa..bukan nak makan,tapi nak online..klo sape yg ade streamyx kt rumah terkecuali kot..haha..klo pandai cari makan boleh laa bukak puase ngn fish and chips
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, July 29, 2011

we got 90's before millenium

sedikit kurang idea lepas tengok match malam tadi..cuma ini je dapat disajikan..2 bijik telur..satu untuk Malaysia satu untuk Singapura..yang asli kite bagi Malaysia..yang tiruan kite bagi kat Singapura..hahaha


***we keep supporting our team either in millenium or 90's because football unites the people altogether..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, July 28, 2011

keep the support

hope that the spirit will not fade till the real success comes in the future


we support Harimau Malaya

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

poster Malaysia lawan Singapura 2nd leg

sekadar merancakkan 2nd leg esok..haha..spot the different


klu=different

***padahal ade kesilapan teknikal mase buat..macam biase kredit kat Sang Harima.hua3

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, July 27, 2011

amirul hadi zainal kartun?

aku tak pandai melukis,mewarna pon jadik laa..haha..gambar profil FB tanda sokong team Harimau esok..hik3..sebat dari google,aku pon kaler..jangan ingat aku pandai lukis pulak..

boleh jadi macam Amirul Hadi jugak gambor ni sebab dalam team Malaysia die sorang je rambut perang..tapi laen sikit sebab die tak pakai spek..hahaha..susah jugak nak explain kenape die suke style rambut macam tu..lu orang cekidout tak pon tanye die sendiri laa..bahagian minat tak minat aku tolak tepi selagi die masuk padang  bermaen bola sepak dan bukan makan angin dalam padang atau pon sekadar menjeritkan anak gadis yang ade kat stadium..

***selalu aku tengok Dream Tean gameshow Korea tu,kadang-kadang pikir macam mane laa retis-retis korea ni makan sampai body berketul-ketul..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

peristiwa selepas 19 hari perhimpunan BERSIH


untuk kesekian kalinya orang-orang malaysia bersorak lagi bersama-sama beramai-ramai selepas perhimpunan 9.7..excited nih..agak-agak Singa seram tak tengok penyokong-penyokong Malaysia yang dah beli tiket berpuluh-puluh ribu-riban keping???

***"lu rembat Harimau Malaya wa rembat lu balik Sang Singa"~peminat bola~

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, July 26, 2011

aiskrim malaysia

nah,selamat tengahari kawan-kawan

aiskrim kampung

aku ni kategori beruntung dapat mak cik yang suke buat aiskrim kampung ni..tak ramai dah orang boleh makan aiskrim ni skang ni..nak yg Nestle je,nak yang Baskin Robin je,Häagen-Dazs laa..tapi yang ni memang susah nak cari..gi laa Midvalley ke,Time Square ke mane ade..aku jugak yang bertuah boleh balun sesuka hati tanpa bayar ape-ape..hik2..lagi-lagi mase tengahari ni..nak yang bandung dulu pastu baru sunquik..miahahaha

***sape nak buat sendiri pon boleh sebenarnye..tapi ade syaratnye..syaratnye jangan malas..hahaha..kadang-kadang aku pikir jugak,klo aiskrim yang macam ni pon BR jual,mesti 5 ringgit sebatang..tak pon lebih..haha

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, July 25, 2011

gejala budak-budak maen facebook


macam-macam hal budak-budak zaman sekarang..

***gambar yang jenis ni pon ade orang buat wallpaper handset..haha

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, July 24, 2011

teh o ais di sisi kaki lepak

malam ni perasaan lebih kuat kepada nak merapu berdasarkan situasi-situasi sekeliling..titik utama ialah berkenaan teh o ais atau loghat ke pantai timur dipanggil teh o peng..aku rase teh o peng ni klo dibuat pertandingan air pilihan utama,die boleh masuk list kot..pilihan muda-mudi dikala melepak

satu sebab utama tak laen tak bukan murah..paling mahal aku dengor teh o peng ni klo beli kat pulau..RM2 ringgit segelas..biase2 paling jauh sampai jugak RM1.50..tapi air ni klo da cecah harga 2 ringgit jangan risau sangat..cara terbaik nak kurangkan perasaan terkejut tu,gigit air batu sampai hancur pastu telan..jangan tinggal sedikit pon..bagi gelas je..straw recycle,tak pon buat pencungkil gigi..berharga kot air batu tu..silap-silap 10 sen sebijik..

tapi awas,klo pergi dekat restoran macam Secret Recipe ada baiknya anda tak mintak teh o peng ni..sebab klo mintak jugak,kite berada dalam orang yang membazir duit..rugi besar..pilih laa air laen macam mocha ke,capucino ke..mane tak nye,kat restoran macam ni,harga minuman semua pukul rata..kadang-kadang tak logik untuk diterima akal..dunia oh dunia..aku klo tak kerana orang ajak,lebih selesa berada di kedai-kedai bawah pokok..angin pon kuat..

tapi yang penting skali,da banyak kali aku tengok awek-awek pakai handbag besar-besar,funky-funky,warna-warni pastu dressinging ala-ala Hana Tajima ade iras-iras Yuna memegang gelas berisi air teh o peng..ala,kan biase skang ni klo kat food court tu kene beratur beli air..jad mase diorang berjalan balik ke meja usai membeli air,sambil-sambil aku duduk tengok orang tu nampak laa..


ini kakak aku belanja mase birthday aritu

***moral dari yang aku mengarut ni simpan lah duit.sikit-sikit lame-lame jadi bukit..sekali sekale boleh laa makan restoran mahal-mahal..restoran mahal ni,kadar tambah lemak pon tinggi..macam kek kat atas tu.huuuu..aku sokong pempuan-pempuan minum teh o peng..hik3..jimat,mudah dan senang kira
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

nak share ke tak nak

berbelah bagi laa pulak keadaan pemikiran skang ni..nak share ke tak nak share..klo share takut diketawakan..tapi pasal ape nak diketawakan,ni blog bukan blog politik mahupon blog 18 tahun ke atas..blog suka-suka..boleh laa nak share ape-pon asalkan tidak mendatangkan mudarat pada umum..jangan ade yang tak puas hati ngn blog ni sudah..huuu

alah,share je lah..sape yang pernah nampak,tapi tak cam,mase ni boleh cam..gambar muke je..hik3



sebelum dan selepas aku ubah sikit ukuran rambut..dah nak puase ni kene bagi ringankan kepale sikit..tak boleh serabut-serabut..tapi mane yang lelaki tu klo boleh usahakan janggut..simpan janggut ni sunah yang paling mudah nak diamalkan..huuu


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, July 23, 2011

Harimau Malaya kalah dengan Singa

antara sebab pemain Malaysia yang majoritinya Islam kecuali Rajagobal dan Kunalan hilang punca pada separuh masa pertama..

Waktu Maghrib
Menjelang waktu Maghrib, alam berubah ke warna merah dan di waktu ini kita kerap dinasihatkan oleh orang-orang tua agar tidak berada di luar rumah. Ini kerana spektrum warna pada waktu ini menghampiri frekuensi jin dan iblis (infra-red) dan ini bermakna jin dan iblis pada waktu ini amat bertenaga kerana mereka resonan dengan alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan juga seelok-eloknya berhenti dahulu pada waktu ini (solat Maghrib dulu la .) kerana banyak interferens (pembelauan) berlaku pada waktu ini yang boleh mengelirukan mata kita. Rahsia waktu Maghrib atau warna merah ialah keyakinan, pada frekuensi otot, saraf dan tulang.

setelah aku berjalan kat internet hasil bantuan pak cik google tadi,tak syak lagi kenape boleh bolos 4 bijik dalam 1st half..samada diorang ni tak ikut cakap orang tua tak pon tuan rumah si Singapura da tau sikit pasal idea ni jadi diorang pon set kan sepak mula tengah-tengah orang azan Maghrib..dalam 1st half tu komentator kate pasukan Malaysia tak maen bola..leka je..passing pon tak bagus..berlari pon tak power..ni laa sebab utamanya..mata tu keliru..huuu

tapi keputusan keseluruhan Malaysia kalah 5-3 tu still boleh diterima dan boleh kumpul penonton ramai-ramai kot kat Stadium Bukit Jalil 28hb ni @ Khamis ni..sakit ati tu ade bile tengok defend Malaysia tapi kite bagi peluang untuk kali ke-dua untuk 2nd leg ni..klo buat hal lagi macam tadi,memang aku nak nyak betol-betol laa sorang-sorang player Malaysia kat sini..hari ni boleh sabar..sebab kat tempat lawan..

***nasib baik penganjur kat sini pandai nak set kick off 8.45..klo maghrib jugak memang nak kene kacau ngn setan laa tu..kang setan pulak yang mintak bola dalam padang nanti..


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

hallyu - Korean Wave

hallyu - dalam bahasa melayu Gelombang Korea or in english is Korean Wave..

boleh tengok pada perkembangan pesat indsustri hiburan korea..kat Astro yang ramai orang dah komplen cerita tak banayk pastu berulang kali ditayang ade 2 channel.yang free KBS World..yang dapat free jugak,tapi kene pasang Astro Beyond ONE HD..channel ni memang buat pak cik mak cik seisi keluarga terduduk depan TV lame-lame..kebetulan,semalam aku layan K-POP Festival aka Music Bank in Japan..buat dekat Tokyo Doom yang besar gedabak tapi boleh penuh tahap maksimum..agak-agak M-pop boleh buat ke tak???hik3

bagi aku korea ni bukan power bahagian hiburan je,teknologi pon power..memey aa,tengok SAMSUNG pon skang ni gadjet yang baru-baru semua mantap-mantap..dalam sukan,majoriti yang bersukan pon taraf world class..sampaikan artis punye fitness pon ramai yang bertaraf atlet..lagi pulak yang dah memang berstatus atlet..

***dalam aku duk puji korea,tapi malam ni tak kire,by hook or by crook Malaysia tetap disokong tanpa mengira fahaman politik,agama,budaya,bangsa..

Live SINGAPURA vs MALAYSIA astro 7.00ptg dan rtm 7.15ptg

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, July 22, 2011

mengurat awek cara ini

zaman sekarang bukan main mudah nak dapat 'awek'.Umpama petik jari sahaja dah boleh dapat. Masakan tidak?kenyit-kenyit mata sikit,bomkan ayat-ayat cinta sikit,'confirm' dah boleh dapat

terbaca artikel yang dishare seorang rakan..sebab nak laju,aku bace yang ni je..pautan die aku tak tekan..aku copy mane yang nampak je..haha..ayat kat atas ni memang cukup bertatabahsa nak bagi orang paham..jadi takde masalah laa kan..huhu

tapi tak mudah sebenarnye..sebab secara realitinye aku RASE
  1. tak semua lelaki pandai petik jari(walaupon senang)
  2. pempuan lagi cepat bertindak dalam hal ni(diorang carik dulu)
  3. pempuan tak layan sangat lelaki yang kenyit mata(old skool)
  4. klo lelaki bom,pempuan akan bom balik(pengsan)
lelaki pon kene berhati-hati jugak..klo silap petik jari,silap kenyit mata,silap bom..

haa,ni makan die


***bile umur 21tahun,daya pemikiran luar kotak perlu diasah sampai tajam macam spoket motor yang dah haus..jeles jugak tengok ade member-member yang mampu berpikiran macam ni..hik3
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

sindrom orang tengah angau

senyum walopon kene kutuk
senyum pagi petang siang malam
senyum sampai ke telinga
senyum depan cermin
senyum ngadap handphone secara kerap
senyum berdepan laptop secara berlarutan

member-member tengok sesama sendiri pastu cakap

 SENYUM TAK PERLU KATA APA-APA

ni bukan saifphotography punye tp kufaizphotography punye

***standard hari jumaat,aku memang suke buat entri pakai gambor baju melayu..hik3

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, July 21, 2011

spontaneous thursday


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, July 20, 2011

HATI-HATI ONLINE DI CYBER CAFE !!

EHSAN AAKJ : HATI2 GUNA CYBER CAFE !!
DIBACA DARI : FACEBOOK JKKK FAN CLUB

Hal yg sangat penting terutama pada orang yang suka online di Cyber Cafe...Ok,sebelum korang guna PC..mula-mula check device ni sama ada disambungkan dekat CPU atau tak..Alat ini dinamakan Keystroke. Ia dicucuk di hujung cable keyboard yg terhubung ke PC, ini digunakan untuk menyimpan semua data yang telah diketik oleh keyboard itu...

Kebanyakan ini dipakai di cyber kafe, pameran, hotel dan lapangan terbang.Maka berhati-hatilah terutamanya anda yang menggunakan internet di tempat seperti itu untuk mengakses account bank online atau site penting lainnya.

Setelah anda masuk ke account bank, dan setelah selesai  meninggalkan PC itu dengan mudahnya untuk dibuka account itu kembali dengan apa yang sebelumnya anda ketik,yang telah tersimpan di dalam Black Device.

Jadi, sebaiknya anda periksa dahulu PC jika ada sesuatu yg mencurigakan di belakangnya sebelum menggunakan internet di tempat umum untuk mengakses site penting

Semoga informasi ini berguna untuk anda semua..

Oppss..Jangan lupe kongsi dengan kawan-kawan yang tak tahu ye =)

sumber : wikipedia


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, July 19, 2011

tak kira laa lu ayahnda ka,abang long ka,bonda ka,kakak long ka

aduh,sukar nak bercakap pasal yang ini kan..semua orang tak boleh lari dari kesilapan..tapi ade masanya,kita semua kene sedar yang ingat-mengingati sesama sendiri tu penting..jangan kata bosan aku dengar nasihat sama hari-hari sebab kadang-kadang dalam keadaan kite sentiasa diperingatkan pun kita masih melakukan kesilapan sama



JANGAN sekali-kali berkata, “Oh,taak sembahyang pun tak apa,Oh tak tutup aurat pun tak apa asal hati baik. Yang solat dan bertudung pun perangai teruk.” Orang begini telah buat dua kejahatan:
1. Berani menafikan suruhan Allah.
2. Menganggap hati sendiri sudah baik dalam keadaan hatinya masih derhaka pada Allah tidak mahu menurut perintah Allah swt.

serius aku cakap,memang ramai yang ade masalah nak tutup aurat skang ni..untuk lelaki paling ketara klo nak bersukan..nak mudah dipakainye seluar pendek atas lutut..yang pempuan ni bukan setakat bersukan,nak ke kelas pon boleh jadi bukak aurat,nak pegi shopping pon boleh jadik bukak aurat jugak,nak bermain lagi laa terdedah aurat..memang pempuan tu baik,tapi ayat yang dibold kat atas tu menjelaskan segalanya..

ni pon dah nak dekat ngn bulan Ramadhan,tidak wajar rasannya untuk berpuasa sambil mendedahkan aurat..masih ade baki beberapa hari(tak sampai 2 minggu) untuk sama-sama perbetulkan masalah ni..puase bukan sehari kakak-kakak,adik abang..30 hari..sia-sia je klo puasa,tapi macam tak puasa..lelaki pon masuk share jugak sambil-sambil berjalan kat bazaar tu..haddoi..susah nak elak klo dah keadaan sesak macam kat bazaar tu..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

cara menguruskan cek nuffnang

selamat tengahari semua ya..aku tengah berpeluh-peluh ni tapi sempat lagi nak bercara-cara kat sini..jadinya,ni cara nak menguruskan cek nuffnangyang amat senang..walopon cek sampai bersama logo bank HSBC tapi kita boleh tebus cek tu dekat mana-mana bank yg kite ade bukak akaun..sebab cek itu cek berpalang..

sape ade akaun HSBC takpe laa..boleh laa setelkan kt situ..tapi sape laa nak bukak akaun HSBC kan..aku rase tak ramai ade akaun HSBC..biase nye selalu ade BSN,CIMB,Maybank,Bank Islam,Tabung Haji..klo aku tau awal-awal,aku tak berpeluh macam ni.sebab dalam kepale aku,bank HSBC ni tak ramai orang kat pekan Kuala Terengganu ni..takpe laa nak pergi lewat tengahari pon..

masalah jugak pekan Kuala Terengganu ni,cawangan-cawangan bank kat sini macam berpusat kat satu tempat tapi parking macam gampang susah..nak parking merata tu boleh,tapi pusing kiri pusing kanan kompem 'gagak hitam' ramai melukut di tepi jalan..kang tak pasal-pasal kene selit surat saman bawah wiper..

parking bertingkat MBKT
parking bertingkat ni ade kat pekan Kuala Terengganu..da beroperasi pon..tapi tak pernah aku rase nak try letak kereta kat atas lif kereta ni..dibuatnye emergency sakit perut nak kene balik rumah,tak pasal-pasal melepas kat sini je..hahaha..maju tu maju dah pada gaya,tapi brape kerat laa sangat nak letak kereta kat sini.aku nak parking kereta yang senang nak ke bank..tu je..haha
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, July 18, 2011

cara atasi masalah chatbox Facebook yang baru

antara masalah yang menyebabkan chatbox FB yang baru tak bes
  1. nama kawan yang online tak ikut sususan
  2. nak tengok kawan yang online kena carik sendiri(taip)
  3. tak tau sape online,sape tak online
konklusinye,programmer yang update facebook buat keje tak brape nak bagus kali ni..macam tak friendly user je..baik lagi version  yang dulu punye..jadi,cara nak selesaikan masalah ialah gunakan YM 11..YM ni boleh dipautkan bersama chat FB..kompem nama rakan yang online akan ikut susunan macam dulu..

gambar google
bukan takat FB,twitter pon boleh link skali(3 in 1)

***download tu pandai-pandai laa ye.masuk google taip YM 11 download..klo tak jumpe jugak baru carik aku..hik3

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

cara merapikan rambut panjang

minyak zaitun ni,rambut pendek panjang semua boleh pakai..tapi fokus kepada sape yang rambut panjang tapi tak nak serabai-serabai minyak zaitun boleh tolong..kerinting nak bagi lurus sket pon boleh rasenye..tapi sikit je laa..nak lurus banyak-banyak try minyak laen laa..

aku pon baru nk try sebenornye..wax,gel,krim,spray,yang cair,yang pekat semua da cube..kali ni cube minyak zaitun laa pulak..ade tengok sorang kawan tu pakai,gile tak serabai rambut die..tido ke,bangun tido ke,naek motor ke,sepak bola ke,same je stylenye 24 jam..kendati pon trend rambut cacang(pacak) da tersasar sikit dari minat aku skang ni..


***rapi ni bukan setakat perbuatan,nama orang pon boleh jadi jugak..macam name cikgu yang tak pernah mengajar aku..tapi hobi die suke reject budak-budak dari skola..aku pon tak paham ade jugak yang macam ni..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Malaysian Tiger now Harimau Malaya


BroXcute-Malaysian Tiger
 

perkongsian video blues monday daripada blogger Sang Harima..ni boleh boleh dibuat pembakar semangat untuk betolkan ariel TV(mane yang pakai TV macam aku kat hostel laa)sebelom perlawanan pertama Kelayakan Piala Dunia pusingan kedua Singapore vs Malaysia kat Stadium Jalan Besar,singapura 23 Julai 2011.

***Stadium Singapura ni kecik..kapasiti die 6000 je..penonton Malaysia maximum boleh dapat tiket 500 keping je..tu pon rasenye Ultras Malaya dah sebat semua..tengok dalam TV aje laa..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, July 17, 2011

with old besties

old besties ni maksudnye member lama tapi karib(bukan karipap)


huhu Alhamdulillah,still boleh ucap selamat pagi sambil tengok quarter final Copa America antara Argentina vs Uruguay..walopon dekat semalaman bersama old besties zaman skola dolu-dolu..macam biase..klo boleh dapat 5-6 orang lepak skali memang bahagian merapu meraban tu panjang yang amat laa..mane tak nye boleh tukar venue 2 kali..mula-mula dekat Pantai Batu Burok..pastu nak bersembang sambil mengunyah pergi kat The 2 Cafe ni..lepas tu nak sembang lagi,pergi Taman Shah Bandar pulak..tu pon aku kene mintak excuse sebab tak bawak kunci umah..aku tak nak tido kat luar rumah..haha

***lepas tengok quarter final ni pergi jogging laa pulak..hehehe..makan angin pagi sebelom cari sarapan..karipap pon jadik =)
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, July 16, 2011

review HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS: PART 2

ini dia yang paling tepat,paling jitu,paling ringkas dan paling jujur


sumber asal dari www.dauspozi.com tapi diambik URL image dari Jkkk Fan Club

***lame dah tak dengar khabar berita dr rozmey ni..hah,tok anjang-tok anjang kt luo sane,dekat-dekat nak puasa ni,diet free da ade,takkan nak berhabis duit jugak beli produk kuruskan badan..hehe

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, July 15, 2011

nenek bagi seringgit.suke tak?

dulu mase balik kampung zaman budak-budak memang suke..excited gile..bukan sebab ape,otak pon tak pikir sangat pasal belajo..hidup pikir nak maen je..lagipun pergi sekolah belajar tambah tolak darab bahagi..nombor memang tak lari jauh dah..123456890 je..tambah pulak depan umah nenek aku pak cik aku bukak kedai runcit..tak cukup duit Malaysia,duit Singapore aku gune buat bayor kat situ..haha..sebab dalam hati dah ade pemikiran,alaa dengan anak sedare pon takkan berkira..duit Singapore pon bernilai jugak..

paling aku ingat,klo hari jumaat,sebelum nak pegi masjid..kompem dapat duit..gembira-gembira jugak,tapi lepas dapat nenek pon pesan

"nah ambik seringgit..jangan lupe buat masuk dalam tabung masjid"

"baiklah nek"

ingat-ingat balik,baik dan lembut betol cara nenek aku ngajor cucu..nak ajor cucu-cucu yang berderet menderma,tapi pakai duit die..mintak doa biar melekat sampai ke tua jugak laa..

sampai la untuk solat jumaat tadi,ade kem untuk budak skolah kot kat skolah tepi rumah aku ni.jadi ramai jugak laa budak-budak skolah ni kat depan ak tadi..aku tengok je laa..bagus tu memang bagus dah,tapi paling bagus bile da habis solat tu,aku dengar ade yang cakap

"weh,tabung mane tabung?"

pastu nampak laa diorang keluarkan duit masuk tabung..teringat laa aku cerite lame aku ni..Alhamdulillah,budak-budak zaman ni tak kedekut menderma.Mat Bangla buat bangunan pon suka menderma jugak..indah suasana sebelum Ramadhan menjelma..

ini nenek kene bagi 2 ringgit..singgit masuk tabung masjid,singgit lagi beli jajan

***bukan senang nak tengok budak-budak darjah 6 celup poket,ambik seringgit kluo duit masuk tabung..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, July 14, 2011

jumaat penghulu segala hari

esok hari jumaat..antara aktiviti sunat yang kite boleh buat

  • cukur misai dan trim janggut
  • potong kuku kaki dan tangan
  • tido sebelum solat jumaat
  • pakai kemas ditambah wangian sebelum ke masjid
ceritanye kat sini pasal kat kampung laen ngn KL..kat KL baju t-shirt tulisan penuh @ conteng banyak-banyak  pon orang buat pergi semayang jumaat..tapi klo kat kampung ni,malu tu datang sendiri..haha..kompem orang tengok laen macam..paling malas pon t-shirt kosong je ngn kain pelikat..tapi ramai pempuan suke tengok lelaki pakai baju melayu..jadi jangan tunggu hari raye je nak pakai baju melayu..kang berkulat baju melayu dalam almari

walopon banyak muka dari baju,tapi baju ni penuh ngn conteng dan gambar..pakai santai2 boleh laa

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

sticky post | kontest yang semakin sengit

aku sebenarnye da sejuk dan tawar ngan GAYA OF THE YEAR NI..tapi bile tengok gambar ni kat wall FB kedai ni,rase macam terdetik balik nak bersemangat lebih sikit..ingat da lame terkantoi dek ramai penyertaan..tapi alih-alih ade lagi kat sini GAYA 011..huhu,walopon list ni tak ikut susunan,tapi ade dalam ni kire ade laa..nananana

klo ade sape-sape berminat ngan alat muzik klo nak tengok instrumen-instrumen baru boleh laa like page kedai ni..link die kat bawah gambar ni


pastu klo rase nak tolong like gambar ni,boleh jugak..tekan laa link kat bawah gambar ni pulak


***sebenarnye boleh trick jugak FB ni..klo kite da like page pastu like gambar tapi klo kite rase update dari page tu annoying kat wall kite,kite boleh unlike balik page tu tanpa bagi efek kat gambar yang kite dah like..huhuhu

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, July 13, 2011

cara jimat nak pergi Taiwan dari China

Got it from a friend.. Lets try...
1 - Open Google Maps (directions)
2 - Type China as your starting point
3 - Type Taiwan as your destination.
4 - Read step 48
5 - When you stop laughing, type this in your profile so others can laugh too.


step 48:swim across pacific ocean(hehehe)

***standard jual barang cina nak dekat-dekat musim raye ni untung..pandai orang cina cari untung..haha
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

words of wednesday

naruto-chan's lightning stare


and the fight begin

kawi bawi bo!woooah

ahnyeonghaseyo =)

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, July 12, 2011

revolusi anak muda

untuk anak muda,
apa guna belajar tinggi-tinggi
tapi ditipu media arus perdana,
ramai anak muda,
pasang internet kat rumah,
tapi masih ditipu media arus perdana,
majoriti anak muda,
ade akaun facebook dan blog,
tapi diam seribu bahasa,
revolusi anak muda,
bangkitlah bukak minda,
pilih saluran betul untuk membaca khabar berita,
demi anak muda,
janganlah kite bertikam lidah,
sedangkan terang-terang kezaliman di depan mata,
dalam ramai-ramai anak muda,
walopon badan segar bugar,
tapi tak ramai seberani pak cik yang berjuang mencari keadilan 


***Alhamdulillah,majoriti kawan-kawan di sekeliling bijak membaca situasi semasa..keep it up peeps =) make it clear for everyone
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

gigi berlubang | tampalan komposit dan logam

aduh,gigi aku dimasuki besi..sakit gigi ni bukan boleh buat mainan..lame jugak aku tahan..dalam 2-3 hari..sebab sakit die kejap ade,kejap takde..tak sakit makan,sakit duk diam-diam depan TV..tapi arini sebab dah ade dana kat atas meja daripada mama,laju je pergi klinik pergigian di pekan..betapa aku sangat berjimat cermat untuk cuti kali ini(padahal dah banyak duit TERkeluar)

masalah utama kali ini ialah rase ngilu dekat bahagian gigi yang dah ditampung dulu..ni saje je nak share ni..jenis-jenis bahan yang digunakan untuk menampung gigi..sebab sayang jugak nak cabut gigi kan(sape nak cabut?sakit kot)..jadi selagi boleh baiki,kite mintak doktor tu tolong baiki..darah pon tak banyak kluo,kapas pon tak banyak terbuang..

tampalan pertama ialah jenis komposit..ni aku da buat setahun lepas..orang kate macam kurang tahan..tapi yang OKnye ialah warna die sama ngn warna gigi..putih krim-krim macam tu lebih kurang..terkejut jugak 1st time tengok cermin..tak pernah dilihat sebelum ini..tapi ade orang kate kurang tahan..aku rase pon macam tu jugak kot..sebab tak sampai setahun,da kene pegi letak baru..

kali kedua aku pergi ni doktor letak yang almagam..atau logam..prosedur pon aku rase lame sikit dari letak yang komposit..lame jugak ternganga mulut ni..ini yang kebanyakan digunakan doktor-doktor pergigian malaysia..mungkin doktor tu tak nak suh aku datang jumpe die lagi kot lepas-lepas ni..nak suh tahan lame..yang ni warna kelabu..dah name pon logam kan,takkan warna merah..

kiri almagam,kanan komposit


aku rase sihat dan gembira..Alhamdulillah..letak gambar sendiri satu.hihihi

***papehal,gosok gigi setiap kali mandi untuk menjaga gigi masing-masing..haha..walopon bukan gigi sebelah depan yang digunakan untuk senyum kat awek berlubang,tapi klo dah berlubang pergi lah berjumpa doktor gigi..nasihat daripada doktor-doktor gigi semalaysia

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, July 10, 2011

what a nice trailer

yesterday,Malaysia's democratic value were truely tested

you lied to us,you made a great mistake
(voice of optimus prime)


THIS IS DEMOCRACY MALAYSIAN STYLE


happy watching =)

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, July 9, 2011

mind set yang tak betol

sesi membasuh otak..sebab aku rase macam orang tu macam orang bodoh klo die persoalkan student kategori pembangkang ni dapat habiskan degree ke tak?gampang

tolong laa,andai yang berkata-kata macam ni ialah Islam,sila betulkan balik mind setting anda..rezeki,boleh habis degree,tak boleh habis degree,kejayaan,kecemerlangan,rezeki,jodoh,pertemuan,hidup,mati di tangan Allah..jadi ape masalah die klo sokong sape tak sokong sape?ingat baik-baik sedangkan orang kafir yang takde kaitan dengan Allah pon dapat rezeki melimpah-ruah..inikan pulak kite yang bile lahir disambut dengan Azan kat telinga,pastu diajar sembahyang,berpuasa..ade kemampuan berdoa mintak dipermudah rezeki oleh Allah..jadi tak boleh timbul persoalan remeh contoh macam boleh habiskan degree ke tak klo sokong pembangkang..

lagi pulak,klo ade degree pon,terjamin ke akan hidup senang???kompem dapat kerja ke???ade degree pon menganggur bersepah-sepah..jadi tak payah laa nak ambik hal degree orang laen..hidup ni macam roda..kejap kat atas,kejap kat bawah..klo seorang pemimpin tu berkuasa,akan sampai masenye die turun..sebab kuasa pon ade tarikh luput..jangan ingat makanan je ade tarikh luput..klo dah pemikiran pon expired,boleh laa buang pemikiran tu..

pastu mase ni boleh laa berlagak sebab yang memerintah ni bukan pihak pembangkang..tapi aku jamin,andai kate suatu hari nanti pihak pembangkang ambik alih tampuk pemerintahan negara,manusia-manusia yang berkata-kata macam ni akan jilat balik ludah yang diorang keluarkan tu..baru tau langit tu tinggi ke rendah..jangan nak cakap banyak mase hidup senang je..ramai lagi orang laen yang susah..ke yang berkata-kata tu nak tolong backup harga minyak,turunkan bil letrik dah harga barang yang laen?sendiri mau ingat laa..dunia ni bukan engkau yang punya

takde cara laen nak berdepan dengan pemimpin macam ni sebab diorang ni kaki belit..bak kata orang Baik Punya Cilok..dalam surat khabar tulis laen,realitinye sebut laen..jadi nak tak nak,sokong BERSIH


awat polis overweight ni?kih3

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

make today better than yesterday

"weh,apesal ko deactivate facebook?"

"aku deactivate facebook aku sebab aku sakit gigi"


semoga hari ini (9 Julai)lebih baik dari hari semalam(8 Julai) dari segi sahsiah,rohani,jasmani,keharmonian,keamanan,kesaksamaan,keadilan

***aku ni jenis tak boleh tahan klo ade pempuan yang nak tunjuk pandai tak tentu hala..


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, July 8, 2011

kelayakan olimpik | pasukan MALAYSIA

MALAYSIA(pasukan anak muda cergas kurang cerdas tapi dalam prses menjadi sang penakluk)



JEPUN(kecerdasan otak tahap samurai ditambah dengan semangat kamikaze )


BAHRAIN(pasukan pak arab yang memang dah cerdas bermain dan terserlah kehebatan mereka)


SYRIA(pasukan yang boleh diharapkan untuk tidak secerdas JEPUN dan BAHRAIN)


***ok,ayuh HARIMAU MUDA tingkatkan kecerdasan sebab walopon sepak dah kuat,tapi klo otak tak cerdas ia akan menjadi hantaran-hantaran bola yang mengelirukan pihak rakan sepasukan..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, July 7, 2011

tanoh tupoh daghoh ambe

buat pertama kalinye hujan turun semenjak ketibaan isnin lalu kat tanoh tupoh daghoh ambe ni.mungkin tiada aktiviti berpeluh petang ini melainkan aku rase segar dan tak tewas kepada panggilan hangit sang katil dan sang selimut untuk dibungkus..

klo penat,mate otomatik jadi sepet..

***kali ni memang aku termakan kata-kata Ezo Butip..die kate klo jogging ngn kasut jogging lebih selesa dari kasut sukan biase..selalu aku jog pakai kasut futsal je..tapi ntah macam mane kali ni,terngiang-ngiang je kat telinga aku ni ape yang die cakap tu..nasib baik kasut less 50%..cepat je aku sapu..kih3

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

kaitan i-City dan ikan

malam tadi..duk tengok bola dekat skrin besar..takde laa menarik sangat,tapi tengok jugak sambil tunggu member datang..walopon tak brape dengar ape yang pengulas cakap,tapi tu bukan isu penting dalam tengok bola..sebab selalu je dengar Hj Hasbullah Awang punye ulasan kadang-kadang melalut ntah mane-mane..


sebab ade kamera skali,ambik gambar tu dah jadi aktiviti sampingan jugak..ade banyak lampu warna-warni,jadi macam menarik jugak laa nak buat modal ambik gambar..nak share jugak kat sini..bagi orang laen terliur pastu akan carik lampu warna-warni jugak buat prop ambik gambar..haha





nak dijadikan kisah,ade laa sorang member ni..bukan orang Kuala laa,orang Marang nung..ditanye laa seorang member yang memang asal dari Kuala ni

"Koba(bukan nama sebenar),mu tau dok kat sini ade i-City?"

"Owh,i-City..dok tau pulok aku..tapi kat Marang ade se"

"tapi ni hok macam Shah Alam laa,ade pokok lampu tu"

"laa,aku ingat IKAN CELUP TEPUNG(ICT)"

erk,ade ke kedai celup tepung open tengah-tengah malam???pikir sambil gelak ramai-ramai..tak pernah hayat lagi aku tengok kedai ikan celup tepung nak bukak tengah-tengah malam..boleh jadi Koba ni lapar tak makan malam lagi kot..

sembang punye sembang sambil tunggu latecomers datang,last-last pekena nasik lemak dekat bawah stesen bas..memang terasa kelainannye..unik die tu,sape yang pernah singgah je akan rase..huhuhu..kalaulah boleh bawak awek datang sini,tapi kene setelkan title bini dulu laa kat awek tu..klo tak macam tak patot bawak anak dare orang sampai lewat malam..

***sebab Fotografer Saif datang lambat,maka aku usahakan sendiri gambar-gambar yang ade..tapi kene terima kasih jugak laa dekat die sebab bagi pinjam lens 50mm die..boleh laa buat cahaya lampu bentuk hexagon tu..nice2..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com