Friday, April 30, 2010

mahu melawat terengganu???


huhu,jumaat datang lagi..ni cuti 3 hari bagi negeri kelantan,terengganu,kedah..hihihi..
jumaat,sabtu,ahad..bagi aku yang sedang bercuti,xde laa kisah sangat,tapi bagi yang kerja ngn dudak sekolah,mesti berkire2 pasal cuti..haha..pastu da alang2 cakap pasal cuti,terengganu ni klo cuti kompem ramai orang..ape kes aa..tapi mase cuti bln 3 ari tu,aku blogwalking,xde pulak blogger2 cite pasal datang terengganu k..

haha,aku rase xde sebab yang ramai datang tu bukan kalangan blogger kot..agaga..entri ni pulak nk mengetengahkan sikit bahasa terengganu..hoho..ye laa datang terengganu nk beli pape,senang sikit nk deal ngn tokey kedai k..xpon klo sesat jalan k..jangan memaen..klo orang terengganu pure asli berdarah terengganu,jangan harap nk cakap bahasa baku..lebih2 lagi orang yg duk area hulu2 sikit..haha..

contoh mcm ni..ni klopegi kedai..kt terengganu kedai banyak,shopping complex j kurang..hoho

  • " hok ni brape iya???"
hok=yang
brape=berape
iya=ringgit

ni pulak klo sesat..kite ambik contoh nk tanye kt mane pasar payang

  • "pok,gane nok kena pasor payang..saye dok tahu nok gi gane situ"

pok=pakcik
gane=macam mane
nok=nak
kena=kenal
dok=tak
gi=pergi

da suda tanye,klo pak cik tu baik,die offer nk tunjuk..klo x,kene cari sendiri aa..haha..tapi xpe,bandar terengganu kecik je..

ni pulak klo nk tawar harge barang..

  • "owoh pok,bagi aa muroh siket..peluh jeruk doh saye musing pasor ni,hok keda pok muroh skali saye jupe(pastu tepuk2 bahu pakcik tu skit)"

owoh=ala
muroh=murah
siket=sikit
peluh jeruk=peluh yang amat(ni kategori peribahasa terengganu)
musing=pusing
pasor=pasar
keda=kedai
muroh skali=paling murah..
jupe=jumpe




haha,tu j 3 ayat mudah..haha..klo datang jenjalan terengganu,bleh apply..tapi paling bes blajo kategori peribahasa terengganu tu..kompem boleh gelak sampai pusing2..cume x brani nk update sebab peribahasa tu lebih kepada sebutan @ pronounciation...haha

sape blogger pernah datang terengganu???jarang jumpe update pasal jenjaln kt sini..haha

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, April 28, 2010

tak boleh peace2 lagi yep..

PEACE TAK BOLEH
(dalam gambar je..haha)

hari ni blogwalking macam biase..tapi agak gopoh sikit sebab nk kluo pagi tadi..ade urusan sikit kt bank pastu ade nk pegi ambik borang kat pejabat yayasan..mase tengah2 blog walking tu,singgah laa dekat blog maCy..yang merupakan kenalan dengan title geng blogger..haha..klo jumpe kt luor ntah cam ke tidak aku ni..huhu..kenape maCy..haha,xde pape..cume entri die memang perlu dibace kot..

so entri aku ni buat ape ek..aku nk cerite pasal style bergambar lah..klo ikut blog macy yang di'link'kan dekat perkataan gambar ni,aku boleh kate,ramai umat islam x sedor dengan mende ni..pasal style 'peace' yang selalu ade dalam gambar2 yang diambil berkait dengan illuminati..sape nk bace entri ni,kene bace yg macy jugak..baru paham kot..sori ye..haha..tapi nk wat cane,gaye peace tu yang paling senang kot..aku pon pernah buat..dulu2,zaman kecik..cume da besor ni je jarang buat..haha

style peace tu:ni maksud heriy nk tumbuk peace sembap tu..

tapi skang ni zaman da advance..da jarang kot ber`peace`dalam gambar..klo boleh nak terbang,nak lompat..haha,baru style kan..++ DSLR..lagi semanagat nk lompat..jadi,ape kate kite lompat je dari peace..haha..biar hilang terus unsur2 yahudi yang kite buat tanpe kite sedor ni..kuang asam betol diorang ni..tapi paling penting,pape pon,smue atas niat je..okie...

ape kate kite cuba style ni..

kan bagus,dlam ramai2,xde peace pon..haha

ataupon macam ni


sytle rock,walopon x rock..haha


ni cool x??sape paling cool??haha

las skali style latest skit dari lompat..bergayut..






sekian..jom tukar style..huhu

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, April 27, 2010

bile gitar menjadi teman

jung sungha,budak korea yang lahir tahun 1996..
skang ni umur die 14 tahun..
seorang budak yang gifted ntuk maen gitar secara fingerstyle..
sebijik same macam lagu..
gitarnye ditaja syarikat gitar jerman,LAKEWOOD..
gitar tu antare yang terbaek yang dihasilkan company tu..
harga gitar tu 2800euro..perghh..
dikatakan menjadi korean pertama yang ditonton lebih 100juta youtube viewer..
(kalah artis kot)
budak ni da menjelajah banyak negara buat persembahan..
persembahan bukan sorg,tapi bersama gitaris terkenal dunia mcm Tommy Emmanuel,Trace Bundy,Tomi Paldanius,Michel Haumont dan Kotaro Oshio...
bes3..


ni gambar sungha ngn thomas leeb yang da lame famous ngn fingerstyle acoustic guitar

aku nk link laa ngn video die maen..


nk pegi website die terus pon boleh http://www.sunghajung.com/

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Sunday, April 25, 2010

idea hari ini

smart jugak pakcik kartun ni

hari ni sebab ade nk buat urusan surat menyurat ++ nk hantar sepupu kt tempat kursus die,aku bergaya metroseksual sikit..haha..metroseksual laa pulak..tapi metroseksual aku x sampai tahap aku beli pencuci muka kat supermarket @ watson..cukup sekadar kemas j..pakai jeans,kemeja@t-shirt,kasut..tapi satu mnde yang semakin melekat ngn aku ialah sunglass..haha..poyo j rase nk pakai spek..klo nk kluo,rase cam x bes pulak..agaga..


ni tips yang ntah pape..hahaha

metroseksual ni,aku pon x brape pasti maksud die sebenornye..aku cume paham,maksudnye lelaki yang nk bergaya..haha..pergi kelas nak smart2..baru market tinggi..maklumlah,awek dalam kelas,ramai..tapi klo dekat tempat aku aritu,dalam kelas xde awek..haha,kesian..tengok laa pulak tyme buat degree nanti mcm mane..tu hal kelas..klo nk pegi round2 pon boleh jugak bermetroseksual..haha..ni lagi hebat..mane yang kaye2,sah2 pakai mini cooper,paling koman lancer..walk-segen pon ok jugak..klo awek tengok,mampu cair jugak aku rase..

so,konklusinye kedai2 kat malaysia kene tambah diorang punye koleksi pakaian supaye senang lelaki2 yang metroseksual ni nak pegi window shopping,pastu shopping..agaga..dana nk ambik kt mane???tunggu laa elaun klo student ni..elaun parents sikit,elaun blajar sikit pastu save budget sikit2,boleh laa gune buat belanja..haha..pastu,klo nenek bagi duit tyme balik kampung da kene tukar ayat..

mase kecik2:

"nah,duit blanje buat beli sekerim"

bile dah beso:

"nah,duit belanje buat beli baju"

haha,macam tu laa dunia hari ni..tapi,jgn over2 takut2 menyesal dikemudian hari..huhu..salam..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, April 24, 2010

MUcky lucky

2 penalties change the whole game..zzzzzz..hope something can stop them..push them away..hahaha...

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

update yang kurang biasa

pagi ni agak mengantok..padahal weekend..tapi sebab orang ganti cuti skola tyme raye nanti,rase mcm hari skola laa..walopon aku da x pegang title murid skola skang ni..haha..tu rase kurang je update ni..pagi2 da ngantok,memang rase x bes..ingat nk update malam tadi..tapi semalam ade majlis kt umah spupu..die masuk umah baru..ade laa buat semayang hajat..tu pospon update pagi ni..


x masak sangat,tapi kene petik sblom tupai yg belasah..haha

nk update pagi ni pulak,macam xde idea..ye laa,cuti lae sangat..aktiviti x banyak..rotate aktivti yang same je..haha..tapi semalam jugak pokok buah dragon kt umah aku berbuah..haha..sebijik aje dapat semalam..dalam setahun brape kali ntah boleh ambik..dulu ade 2 pokok,skang tinggal satu..abah aku tanam saje2..memeang kt kedai berlambak2 yang menjual,tapi berbakti kepada tanah xde salahnye..haha..pokok manggis pon ade..tapi satu pokok je..ape lagi ek..dulu pokok anggur pon ade..sempat jugak berbuah..tapi skang ni da xde lepas musim hujan taun lepas..

haha,cerite pasal buah aje..sebab buah baik untuk kesihatan..pokok2 ni ade kt umah aku sebab parents aku suke maen tanam pokok..bunge pon banyak kt umah ni..skali berbunga,pastu luruh,susah pulak nk menyapu.agaga..walopon aku jarang menyapu,tapi mama aku slalu buat..haha..


gambar latest:malam minggu lepas..

hmm,nk stop kt sini j aa update kurang biasa ni..haha..kn merapu ke mane pulak..okok,jumpe lagi,assalamualaikum..lepas bace nk komen,xkomen pon xpe//

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, April 21, 2010

malam yang berlainan


entri kali ni nk cerite pasal malam laa pulak..asyik cerite pasal siang je..hehe..bukan ape,x de lagi entri aku yang cerite pasal malam..asyik pagi je..malam ni penting jugak..xde malam,x leh tengok bulan mengambang..haha..mengarut saja..malam2 aku kat umah laen sikit ngn malam2 kat kampus..

klo kat kampus,aktiviti malam biasenye duk ramai2 makan,sembang2,tengok tv kt cafe..klo ade barang dapur,maen masak2..tu klo tyme x exam..klo exam pulak,duk depan buku je laa..klo kat hostel jgk,malam2 bleh hangout..klo ade bola,lepak laa kat kedai mamak..walopon aku tengah tido,ade je kawan yang rajin2 kejut aku suh join gak..klo pegi tengok tu team yang aku sokong menang x pe gak,klo kalah,memang aku rase x berbaloi..

tapi klo kat umah,malam aku secare otomatik berubah..jarang berlaku aktiviti hangout2 ni..sebab aku aku x terdidik ngn kluo umah waktu malam..slalu kluo pon kluo ngn family pegi makan..haha..mesti orang kate aku anak mak...huhu,sah2 laa aku anak mak aku..xkan anak org laen..tapi ade jugak aku kluo,kluo tengok bola laa biasenye,maen futsal malam2 jarang..sebabnye,klo kt umah ni banyak mnde aku boleh buat..x bosan malam2 aku kat umah..

biase aku tengok cerita dulu..skang ni paling top tengah layan THE SLAVE HUNTER,BECOMING A BILLIONAIR..smue tu boleh ditonton kt kbs world astro 303..klo x pon,aku maen game,on9..so aku rase xde sebab aku nk duk lua umah malam2,melainkan ade hal penting..klo kt hostel,dugaan banyak..haha..hostel pon tengah bandor..lagi laa meriah..klo kluo pon ramai2..klo kt terengganu ni,brape kerat laa sangat member skali kluo..haha

so,konklusinye,klo aku duk umah,aku x kluo malam..tapi klo duk hostel,suka kluo malam.haha..kluo umah kene balik awal,klo x parents risau,pastu call suh balik..huhu..klo duk hostel,ikot suke laa nk balik pukol brape pon..asal x kene ngn fellow ngn gad suda..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, April 20, 2010

sarapan warung je


hari ni sarapan kat warung je..haha..bukan hari ni je,slalu jugak..hari ni aku kene bayar bil..bil letrik,air,
telefon,streamyx..haha..banyak tu..tapi bukan pakai duit aku laa..duit abah aku..aku pegi bayar j..so berdasarkan pengalaman lepas,xleh pegi lewat,kene pegi awal..dalam area pukol 9 lebih kurang..klo x,xde parking..sebab bandar kuala terengganu ni,klo parking lebih kurang,kene kompaund..haha..ade j yang duk meronda2 mencari mangsa..


ni sarapan lepas jogging..haha

pegi dekat tmpoint,bayar smue skali..perkiraan hari ni tepat..parking dapat,pasti tekan nombor giliran,terus dipanggil..

"1037,kaunter 3"

wah,pantas dan efisen nye hari ni..hahaha..lepas bayar bil,cari warung laa..ade mee goreng,nasik lemak,nasik dagang,nasik minyak,nasik kerabu dan macam2 lagi..aku x spesifik kan mane warung yang aku nk pergi..ikot sedap rase j,maen redah..haha..bleh tes banyak kedai..pastu sape datang sini,aku bawak laa sarap kat warung mane yang aku rase bes..huhu...klo mkn kt warung ni,budget dalam 3-4 ringgit pon da kenyang..selalunye macam tu laa..


da sampai umah,kene jemur baju pulak..haha

lepas tu da kenyang,ape lagi..balik umah bace paper laa..haha...sekian..

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, April 19, 2010

blogger pon kene rehat

da agak terperap blog ni leih kurang 3-4 hari..haha..berehat laa kate kan..blogging pon kene rehat jugak..macam budak skola,staff pejabat,ofis boy..semue nak rehat..cume beza nye waktu rehat tu..klo budak skola pkol 11 rehat,klo kt pejabat tengahari kluar lunch..ofis boy ni ikut suke je kot..haha..klo kene anto surat,tengah jalan pekena laa dulu teh terik kt kedai mamak tepi jalan..boss bukan tau pon..haha..pandai j aku reka cerite kn...tp ni berdasarkan logik yang aku akan buat kalau aku seorang ofis boy..agaga..



klo blogger pulak,rehat lagi x tentu mase..kadang2 rehat 5 minit..uih,kejapnye 5 minit..x cukup 5 minit,waktu rehat bagi blogger yg bekerja tetap semestinye waktu diorang masuk ofis..tapi x tau laa klo kat ofis pon blogwalking jugak...haha..skali kantoi dengan boss habis duit nuffnang buat blanje bos makan..al-maklum lah,nak ambik ati bos..haha..bos pon bile da dapat makan free,buat x nampak je laa..asal kerje jalan..klo kerje x jalan,kluar laa dalam paper,berblogging mendorong produktiviti kerja merosot...lagi parah..

klo blogger yang menganggur aka sedang menjalani cuti macam aku ni,ikot suke laa bile nk masuk pejabat..haha..awal pagi,tengahari,petang,malam,pilih j yang mane suke..asal x tinggal sembahyang sudah..xde makne nye dapat duit nuffnang,tapi x sembahyang..hihi..ade unsur nasihat sikit..sape yang bace sebar laa skali,boleh buat pahala same2..baru berbahagia dunia blogging ni..

lagi satu,kalo mende ni terjadi,memang blogger perlu berehat..suke ke,x suke k,memang kene..waktu nye,bile broadband lembab macam sipot..lagi terok,kene potong..x pon server down..haha..ni kompem x dapat berehat dengan tenang..sah2 tension j muke..haha..pastu keluar laa update kat fesbuk dan laman sosial yang sewaktu dengan nye berkaitan berukband..haha..


marah versi kepale dongak atas

so,ni update lepas rehat 4 hari..ade kurang,bahase x betol,sori aje yang mampu tolong..hahaha..okok..zasss,layann..

p/s:sebenarnye berlaku kesilpan teknikal kt streamyx umah aku..tu yang kene pegi rehat..haha
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, April 14, 2010

G18 versi budak sekolah

assalamualaikum..ucapan salam sejahtera..baru lepas dengar lagu raihan ni..bes..walopon da lame raihan bertapak di malaysia,tapi mereka masih famous..bagi aku kalo nk kene label budak baek xperlu jadi anggota nasyid xpe..sekadar bagi permission kat dalam hati kite nak terime dakwah2 yang ade dalam nasyid pon da kire ok..haha,,ade gaye ustaz x???bkn ape,aku agak sedih klo terkenang satu part dalam flashback zaman sekolah dulu..

stat masuk asrama form 1 memang tragis laa bagi aku..tapi lame2 aku ok..boleh sesuai diri..semue ok..tapi sampai form 4 macam ade masalah sikit..tapi bagi aku x sangat kot..mungkin sebab kate orang form 4 ni honeymoon lepas PMR..tapi klo da duk asrama,ape laa sangat boleh buat..peraturan tetap ade..satu masalah yang kami x sedor,kami suke jalan ramai2..pada pandangan orang laen,kami ni macam berpuak2..padahal kami kawan je ngn member2 laen..skali timbul konflik2 yang bertimbun2 maka terwujud satu kumpulan bermasalah yang x patot wujud aku rase..dah laa x rasmi..haha..G18..dalam tu ade 18 student yang smuenye kawan2 ku..aku termasuk skali..

da season pon gambor ni..haha

paling teruk,ni kire macam blacklist laa..haha..aku x tau ape aku da buat..tapi yang pasti,smuenye salah yang normal bagi student asrama..tidur lepas lite off,lepak kt wakaf sebelum tido..klo nak kate slalu buat bising,x payah tunggu 18 orang ni xpe..ramai lagi bersepah..ni satu mnde yang aku paham sampai arini..kate pengetua,senang nk pantau keputusan exam laa,tingkah laku laa,ape laa..tp sebaliknye berlaku..cikgu2 pandang semacam..padahal kami biase j..terwujud nye mende ni mendorong kelakuan di luar jangkaan..buat pape,mesti de x kene..bengang betol..maka satu persatu kene reject dari skola,tinggal 10 je yang surive sampai abis SPM..

paling x leh blah,care reject 8 orang yang x bernasib baek tu amatlah tidak relevan..yang x tahan nak pindah skola pon ade..klo aku nk cite kat sini komplikated jugak..tapi alhamdulillah,kami semue x berhenti di situ..walopon dah ade arah masing2,tapi pelajaran masih diteruskan sampai hari ni..smue masuk IPT..

haha,skali aku terkenang..lawak antarabangse pon ade jugak aku rase..tapi ni laa sedikit bingkisan zaman sekola dulu..nakal tahap mane pon seorang student tu,x perlu wujud satu macam group G18 ni..nak pegi skola pon mcm x tenteram j..laen laa klo movie crows zero tu..haha,pegi skola memang nak gadoh je..ade lagi masalah2 laen,tapi aku rase yang ni pon da penat nak cite..haha

papantanda:masalah berlarutan sampai awal form 5..lepas tu baru recover balik ntuk SPM..adoyaii..nasib baek smuenye ok..fuh..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, April 12, 2010

hari ini dan semalam

haha,ni tajuk lagu sebenornye..lagu lame yang diberi muzik baru oleh sixthsense..cam bes jugak..mule2 dengar rase cam x bes,tapi sebab lagu ni da familiar,layan punye layan boleh laa..ni mase sixthsense baru nak naek..sakng ni da popular da..lagi band diorang boleh tahan jugak besnye..vokalis pon mantap..haha..saje intro sikit pasal sixthsense..

tapi ni hari ini dan semalam pasal aku punye rambut..semalam,panjang..lagi sikit nk lawan ngn noh hujan..haha,xde aa,tp agak panjang..walopon panjang,tapi aku memberi penjagaan sebaiknye..tapi jugak,mama aku slalu duk suh aku potong..dari stat aku balik cuti bln 2 aritu da bising..aku buat dek j..huhu..bahaye jugak..tp nk wat cane,da aku agak suke macam ni..aku potong last skali 02/01/2010..haha,baek x tarikh yang aku pilih..awal tahun ari tu..jadi laa mcm ni..tapi poyo sikit aa ambik gambar muke dekat2 ni..haha

semalam

hari ni laen pulak ceritenye..aku plan nk potong..xde laa potong..kasi trim j sikit nk bagi kemas..baru ramai awek nk usya..haha,perasan pulak kt situ..xde laa,kemas2 ok sikit..pagi aku bajet kedai bukak pukol 10,aku stat kete pegi bandor..cuaca mendung tapi aku rase panas semacam..huhu..spek itam kene pakai walopon mendung..haha..sampai kt bandor aku cari laa kedai..tp klo nk pegi salum kat sini,kebanyakan untuk pempuan j..ade satu kedai tu tulis sign FOR MEN,tapi bile aku pegi cakap ntuk pempuan j..bengong betol klo da name kedai apek ni..klo kat KL tu bersepah j salun ntuk lelaki..da aku penat2 round cari kedai gunting,xkn nk balik x bergunting,so pegi laa kedai gunting biase j..haha..

kedai biase ni aku x menaruh harapan tinggi sangat untuk hasil yg aku idam-idamkan..sekadar die termampu j laa..sembang punye sembang,die potong laa rambut aku..yg laen ok,skali depan pendek sangat..huhu..kecewa jugak..tapi kali ni aku pon x tau,aku x rase frust..sebabnye,aku boleh klo x potong rambut sampai bulan 7 pulak..haha..cuti lame lagi..cume kelakor jugak laa rambut aku yg berwajah baru ni..agaga..

hari ini

hmm..camtu ah..rambut punye pasal..haha..panjang dan pendek tetap berwarne hitam..bagi aku laa..bagi yg suke warne warni tu x tau laa..haha..sekian

nota:dulu aku rambut botak j..pakai mate no 4 pon boleh,3 pon boleh,2 pon boleh..tapi nombor satu ngn xde mate x pernah..haha

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, April 10, 2010

pembelian paling mencabar

hari ni hari las..dulu aku pegi pc fair kat KL j..haha..da belajar kt sane,xkn nk pegi pc fair laen..tapi dek kerana cuti yang panjang kali ni,aku bertemu dengan pc fair kt kampung halaman aku sendiri,kuala terengganu..dulu pegi beli external buat simpan cerite,joystik nak maen PES..tapi kali ni aku pegi dengan satu harapan,satu matlamat,satu tujuan..satu malaysia terkecuali...haha..kenape???aku pon x tau..

aku pegi macam biase laa,kene ade kawan..kalo pegi sorg2 x bes..aku ajak saudara nazirul yang namenye sudah tidak asing dalam entri2 yang aku dah buat..sampai sane aku buat donno j..jalan2,tengok2..dalam kepale aku ade 2 mende j..DSLR dengan laptop...jumpe laa booth NIKON..teruja jugak memegang nikon D3000..da lame aku minat..lepas penerangan panjang lebar oleh amoi tu,aku rilek dulu,cakap nak round2..harge yang aku jumpe kali ni paling murah..aku bajet 2k,tapi hari ni 1.8k..cukup dengan lense,beg,8gb micro sd..haha..

jalan2 lagi terjumpe laa laptop jename yang da lame ade dalam kepale aku jugak..ASUS..brand ni aku respek sbb cooling system die power..maen laa lame mane pon,xyah pakai coolong fan..haha..tapi model yang aku jumpe ni laen sikit..katenye model baru..dan aku tanye da tinggal lagi dua bijik je..aku pikir kejap,aku ingt deal yang aku buat dengan mama aku..grad dari asasi dapat laptop..so,inilah masenye..huhu..aku tepon die,die kate ok..zasss,cepat j aku reserve laptop tu..bayar deposit seratus,balance parents aku datang bayar..

ni hasil titik peluh hari ni..hihi

tapi bile balik umah,ade kene buat ape ntah..die da guide kt kedai tadi..aku buat2 x jadi..aku pegi lagi skali tanye kt kedai tu,tokey kate esok pegi pejabat die suh technician die yang buat..zzz..xdapat lagi laa aku letak sofware laen..kan jadik pape satu hal pulak..tapi spec laptop ni terbaek..intel core duo,RAM 4gb DDR2,skrin 15.6,512 mb nvidia g-force graphic card,500mb HDD,graphic card ade 2...agak berpuas hati laa..haha..terima kasih kepda mama dan abah aku kerane sudi bayar..

so,duit dalam akaun reserve untuk,DSLR..ulangan DSLR..harap2 dapat beli..hihi..

D3000:aku x pandai gune pon,tapi rase minat dan nk try gune..huhu

nota:pc fair kt sini x sesak macam dekat KLCC..tapi still ramai pengunjung..penat aku jalan ari ni..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, April 9, 2010

semalam aku tak tengok

jogging pagi jumaat sudah menjadi rutin mingguan aku..yess..cume yang kurang bes aku pegi sorg2 je..masih x berteman..haha..tapi kt taman tu ramai laa org..hari ni aku berjogging bersame budak sukan mane ntah..tapi perempuan...aku follow diorang punye group..xde laa bgtau nak follow diorang,juz ikut dari belakang j..ade cabaran sikit..x macam jogging sorang2..rase nak berenti j,terus berenti..x terbina laa stamina klo x dipaksa..klo dalam group,slagi x berenti ramai2,pakse jugak berlari..tu laa yang bes..

pastu rase lemah longlai mencari air..haha..padan muke..da tau nk jogging x bawak air..aku berenti petrol pump j beli air..sejuk sikit..beli laa 100 plus..baru nampak macam atlet..haha..jangan laa beli nescafe k,teh bunge k..tu petang2 tengah layan cerite ADAMAYA boleh laa..pekena skali karipap mak jah..memang terangkat laa jawab nye..

petang ni suh mak buat kuih..klo buat cupcake lagi hebat..

tapi malam tadi hebaat..fan liverpool x tengok bola..haha,ape punye serabai fan mcm ni..semalam aku x bangun pon tengok match liverpool lawan benfica..menang ..4-1...tu laa,slalu sangat cakap liverpool lopek laa,liverfool laa..tp,liverpool cool j..xde pon nak sibuk2..kan dah menang..agaga..boleh jugak merase semifinal dulu..hiahh,you never walk alone..tapi lucas menjadi pemain brazil sebenar,,

haa,tu j entri pagi ni..pasal jogging dengan bola..so,majulah sukan untuk pembaca blog dan blogger2 smue..assalamualaikum sebagai tanda penutup di hari jumaat ini..

nota powerrangers:nak harapkan blogwalking memang x kurus,baek kite yang pegi walking..haha
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, April 8, 2010

kalah lagi..adoyaiii..

haha..macam minggu lepas,minggu ni lagi skali proses tidor malam yang menjadi kewajipan bagi aku diganggu..oleh sape????oleh perlawanan bola sepak suku akhir liga juara-juara eropah..malam kelmarin,aku tengok hebat punye MESSTRIK..pulak dah,amende aku tulis ni???aku sebenarnye nk tulis messi buat hatrik tyme lawan arsenal..bukan takat tu j,tambah pulak lagi satu gol..jadi 4..hebatkan tengok mat salleh maen bola..penuh dengan seni dan skill..jangan ingat pendidikan seni dan visual kat sekolah2 di seluruh malaysia j kene ade skill..bola pon 2x5 jee..haha

messi yang hebat dikala berusia 22 tahun.

pastu malam tadi pulak,bayern munich lawan manchester united..ni lagi top..motif aku cume satu,nak tengok man u kalah..skali baru 7 minit man u da score 2 bijik..peh,terkedu..lawan punye lawan punya lawan,man u menang 3 berbalas 2 oleh bayern..so mereka seri 4-4..tp berdasarkan peratuan gol tempat lawan,bayern munich yang menang..miahahaha..padan muka manchester united..suke3..klo ade yang nak suh blanje makan sekarang pon boleh..haha..macam tu laa al-kisahnye malam tadi..mane???mane pegi vander sar yang dikhabarkan bakal score hatrik menjadi SARTRIKK???

mamat bju merah ni kene red card..sbb suka maen tarik-tarik..tarik tali???

tu cite malam..ni bile pagi,aku bukak fesbuk dengar laa luahan hati die hard fan MAN U..
-ayat sampah no 1,bunyi nye mcm ni..
'man u kalah dengan bermaruah..'
ingt pasukan bola malaysia j slalu kalah bermaruah,skali pasukan MAN U pon same taraf j upenye..hahahaha
-ayat sampah no 2,mcm ni pulak
'da menang,tapi kalah jugak..'
ni lagi satu,xreti2 bahase..da peraturan gol tempat lawan kate,team yg skor banyak di gelanggang lawan ialah pemenang..so,bayern laa menang..zzzzz..man u pon LOSER same mcm kelab yang fan diorang slalu kutuk....

ade lagi ayat2 laen yg kluar..tp biar je laa..xbes jugk nk pomot fan man u banyak2..haha.perasan ade org bace entry aku..haha..finally,ok laa..adios peminat2 man u..jangan marah oh!!!


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, April 6, 2010

ku bukan aku chords

haha,hari ni x dinafikan aku agak mengantuk lepas subuh..sampai tengah tunggu nak bukak laptop tadi pon bleh terlelap..ish3..aku tido awal dh semalam rase nye..tp semalam abah aku mintak tolong aku bawak adik aku yang nak test lesen minggu depan praktis sikit..dekat masjid terapung laa biase nye..time aku dulu pon, aku praktis kat situ jugak..pusing 3-4 round suda..bosan jugak aku duk kat sebelah x buat pape..haha..nasib baek dapat upah.

haha,tempat biase orang cuak..++kandas..huu..takot2..

upah ari ni sekali ngn tugas aku kene beli ayam kat pasor kejap lagi..abah aku mintak tolong jugak sebelom die pegi ngajor tadi...upah tu oleh laa aku buat isi minyak kete initial-d aku..haha..nk kluo makan pon boleh..haha..

pastu,aku balik,on9,aku bukak FORMspring..wah,skali ade orang mintak tolong aku sharekan kord gitar lagu tilu yang aku maen ari tu..miahaha..camtu laa,banggenya lebih kurang..sebab kord lagu ni memang teramat susah nak cari dalam internet..xcaye try googlekan..tapi sebab aku usha ari tu,ade video yang gabungkan kord,lirik dan jugak lagu..so aku transfer kord tu atas lirik2 lagu tu..maka terjadilah ni..

Am Dm G
Lama sungguh hari berlalu
C Am
Hening malam menyiksaku
Dm G c
Bila bersendirian sepi jadi pilu


Am Dm G
Kau pergi aku yang hilang
C Am
Sedikit pun hidup tak senang
Dm G C
Langit cerah ku renung mendung kelabu

(korus)

Dm G Em
Kerana diriku bukan aku
Am Dm
Tiap kali kau menjauh
G Em
Fikiran tak keruan
A Dm
Jiwa rasa kekosongan
G Em
Diriku bukan aku
Am Dm
Tiap kali kau menjauh
G A# C
Pulangkan dia ke pangkuanku


Am Dm G
Yang digemar menjadi bosan
C Am
Sukarnya cari ketenteraman
Dm G c
Bila hati bersedih semuanya tak betul
Am Dm G
Ku cuba setabah hati melupakan
C Am
Dirimu dari ingatan
Dm G c
Tapi semakin dicuba semakin rindu

(ulang korus 2x)

harap individu yang mintak ni boleh maen kn lagu ni..lagu ni jgk 1st upload aku kt youtube dan jugak fesbuk..haha

youtube link:http://www.youtube.com/watch?v=hYmx5YBjpCw&translated=1
http://www.youtube.com/watch?v=MAibZAvrte8&translated=1


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, April 5, 2010

baju oh baju

kt terengganu ad x jenis mcm ni ek??

haha,nak cakap pasal baju laa pulak..sehari berehat dari update entry...lambat sikit entry cecah angka 100..haha..macam bagus je klo entry sampai 100..padahal bukan ade pape pon...nih,cakap pasal baju..hari ni sape yang x suke nk pakai baju cantik2,stylo,warne warni pon xpe..haha..selagi boleh cipta kelainan dari orang laen,selagi tu lah kite suke beli baju2 baru..klo stay kt terengganu ni kurang sikit..bukan xde,masih ade yang stylo..cume kurang..haha

nak pegi kelas boleh,nk pegi keje pon boleh

tapi kan,kadang2,nak dapat yang stylo tu,xyah pegi butik beso2 pon xpe..cukup sekadar bundle ataupon online shopping..tp klo mcm aku slalu blogwalking,surf internet,x banyak sangat lelaki punye produk..ataupon aku x reti cari..hahaha..tapi gambar banyak..klo yang style korea laa..haha..sebab aku suka berpakaian ke arah itu..klo perempuan,laen..banyak,tetapi lagi sekali,tertakluk kepada terma dan syarat jugak..kene panadai plih laa bagi yg islam tu..so,kadang2 bundle banyak membantu..kt kuala terengganu ni bersepah bundle..klo aku rajin,aku pegi..pastu ade laa buah tangan yang aku beli klo kena dengan taste aku...haha..

ni kalo nak hangout ngn kawan2..huhu..

tp klo kt KL mmg aku xjumpe bundle..sebab bundle banyak dekat uptown..klo malam sussah laa nak klu sebab tempat aku blajor strict sikit..tapi kadang2 mencilok jugak..yang aku ingat pernah pegi uptown danau kota dgn uptown selayang..yang laen tunggu aku masuk main camp buat dgree pulak..haha..tu laa,,hidup skang ni x lari dari fesyen..nak pgi kelas ade style laen,nk dinner ade style laen,nk kluo jenjalan ad jugak..sampai laa nak menuju padang untuk menendang bola..haha..

semue ni pengaruh2 luar je sebenarnye..so,pandai laa kite fikir fsyen mane yg terbaek untuk kit..biar sedap mate yang memandang..org tengok pon rase nak senyum j..jangan org rase nak senyum sebab pakai mcm badut suda..assalamualaikum..

notaentryke83:bengang bace kt fb ade sekor budak sialan mane ntah yang bodoh kutuk2 org yang dah mati...ko mati nanti tau laa balasan tuhan..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, April 2, 2010

teknologi yang dibiologikankan

hari ini rilek saja..rutin berjalan macam biase..cume tempat aku berpeeluh ari ni kt taman..haha

jogging dekat ade rmai orang sikit..baru ade feel..rugi aa beli kasut baru tapi jogging

sorang2..huhu..lepas jogging minum air 100+ bagi fliud dalam badan balance balik..tetibe j pikir

pasal bio..sebab asalnye,mase skola dulu agak minat bio..boleh tahan laa..tapi bile masuk u,dapat

engine,da x consider sangat bio..


tapi malam ni lepas aku lepak dlm jangka mase 4 gelas air ngn member2 kat pantai petang

tadi,aku terima satu berite..bukan berite jugak,cume buat panajng entri j..haha..aku dapat tau

aku terpilih untuk kos BIOTEKNOLOGI ntuk buat degree..cuak jugak..masih

blurr..haha..terkenang minat lame ku terhadap bio..tp sepanjang 2 tahun buat foundation,aku

banyak fokus calculus,fizik,kimia..ape cerita ni ek???haha,mmg mencabar jugak ni..huh,,rilek

suda,terime aje laa pilihan pertame ku itu..miahaha..


dh,xde pape nk tulis..haha..jumpe lagi..



OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, April 1, 2010

tilu-ku bukan aku versi x sedap..

haha,penat doe try lagu ni..dah aa kord die susah nk cari..sbb aku jaya jr,naseb baek aku terjumpa dan berjaya tulis atas kertas..ni lepas beberape kali punye praktis..suare pon rabak..haha..sbb aku mmg x suke makan asam jawe..name blog je jhawerangers,tapi aku x suke air asam jawe..suare memang x sedap..haha..sape yg sudi layan,terima kasih banyak2..haha


video


Lama sungguh hari berlalu
Hening malam menyiksaku
Bila bersendirian sepi jadi pilu

Kau pergi aku yang hilang
Sedikit pun hidup tak senang
Langit cerah ku renung mendung kelabu

Kerana diriku bukan aku
Tiap kali kau menjauh
Fikiran tak keruan
Jiwa rasa kekosongan
Diriku bukan aku
Tiap kali kau menjauh
Pulangkan dia ke pangkuanku

Yang digemar menjadi bosan
Sukarnya cari ketenteraman
Bila hati bersedih semuanya tak betul

Ku cuba setabah hati melupakan
Dirimu dari ingatan
Tapi semakin dicuba semakin rindu

(ulang korus 2x)

OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com