Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2009

ubat untuk mereka yg penat..

1.Sabda Nabi s.a.w. "Tidak menimpa satu orang muslim daripada keletihan,kesakitan ,ham(dukacita yang akan datang),hazan( dukacita yang telah terkena),kesakitan yang menyakiti dan gham(dukacita kerana kehilangan sesuatu) sehingga sekalipun terkena duri yang mencucuknya melainkan ALLAH akan menjadikan semua itu sebagai kafarah(penghapus) bagi dosa-dosanya" .(Muttafaqun `alaih)

2.Ada beberapa perkara yang boleh kita ambil daripada maksud hadis di atas.Pertamanya, bagi setiap muslim,segala apa keletihan,kemudarat an,kesengsaraan dan dukacita yang menimpa ke atas dirinya adanya ganjaran daripada ALLAH iaitu akan diberikan kafarah ke atas dosa disebabkan apa yang telah terkena pada dirinya selagi mana seseorang muslim itu REDHA dan SABAR atas apa yang berlaku.

3.Kehidupan kita atas muka bumi ini tentunya tidak terlepas dari segala masalah dan halangan.Setiap daripada kita tentu sahaja pernah merasa kecewa dan sedih atas segala macam perkara umpamanya kematian orang yang disayangi,ke…

cam bes gk mksudnye

You're on the phone with your girlfriend, She's upset
She's going off about something that you said
She doesnt get your humour like I do

I'm in the room, its a typical Tuesday night
I'm listening to the kind of music she doesnt like
And she'll never know your story like I do

But she wears short skirts, I wear t-shirts
She's cheer captain and I'm on the bleachers
Dreaming bout the day when you'll wake up and find
That what you're lookin for has been here the whole time

If you could see that I'm the one who understands you
Been here all along so why can't you see?
You belong with me
You belong with me

Walkin the streets with you in your worn out jeans
I cant help thinking this is how it ought to be
Laughing on the park bench thinkin to myself
Hey isnt this easy?

And you've got a smile that could light up this whole town
I havent seen it in awhile, since she brought you down
You say you find I know you better than that
Hey, Whatcha doing with a girl like th…

musim kemarau k???

smlm hari yg bertarikh 17 november 2009..klo kt tempat aku blajo ni,hari smlm mcm cambest cket..sbb ade dngr rumour yg kate elaun akan masuk..dan kajian yg dilakukan oleh falahuddin mengatakan elaun yg masuk sepanjang beberape sem yg lalu jatuh pd hari selasa..bertepatan sekali dgn kelmarin,selasa..bgun2 pg j,perasaan cm nervous j...tnggu tkot ade mmber2 bg khabar yg gembira..tp tunggu punye tunggu,xde jgk..ade org bgtau elaun masuk,tp tipu j..sje nk sakat member2..haha..mmg frust sbb da ramai yg pokai skang ni..

walopon elaun x masuk,tp kelas ttp jln mcm biase..awal pg tu aku ade sejam j klas..pkol 8-9..lpas tu aku sarap,lepak j dlm blik..xde wat pe..smpai laa pkol 11 bru aku ade klas blik..klas laboratory..msuk j klas,org ckap psal elaun..dh aa ari tu jgk kne bli buku lab..harge x mahl,8 inggit..tp klo dh name xkeje,xde duit,rse mcm mahal laa pulak kn..tyme dlm klas tu aku duk sblah mmber yg x asing lagi T.U.B.E..dduk2 j die trus sembang..pastu die keluarkan pepatah ni..

"…

juang dan ex-skulmate ku...

mlm smlm aku truskan jgk niat aku nk study...mnde ni xleh maen2..kne buat jgk..tp sblom aku stat study,aku lyan komik kartini karya oleh tembakau..satu aku da abis bace..yg smlm aku bce volume 2..kartini kembali..xbes sngt klo nk bandingkan dgn volume 1..da puas aku rse ngadap buku phy+math,aku pon jln2 g blik mmber2..jln punye jln punye jalan,aku smpai laa kt tmpat yg dituju..tp smue org..study jgk..aku pn jenguk2 j laa ape yg ptot..da puas aku duk kt c2,aku pegi smbung tinjauan mcm karam singh walia buat kt tmpat2 tercemar(aku buat kt tmpat2 yg dpenuhi ilmu) yg slalu ditunjukkan dlm buletin utama..aku pon tnye laa jgk kwn aku psal klas esok dan ape yg kne buat..tp smue 64 mcm da bres,cume ade laa yg x cmplete lg satu due mnde..tp ok laa pd x buat langsung..da xtau nk buat pe sngt,aku baring j atas meja study kt c2,bwah kipas angin yg umurnye aku pn x tau,tp masih berfungsi dgn baek..aku nyanyi la lgu sebijik due..kbtulan,aku bru j gigibirukan lagu dlm nset aku yg diambil dr hanset k…

aku bukan tonggak..

aku bukan tonggak..tu j yg aku boleh kate..tp aku bertuah sbb sem k-5 aku kt cni,aku terpilih ntuk maen wakil kos aku..aku pon x tau mcm mne aku terpilih dalam kalangan rmai2 student yg ade dlm kos aku..aku duk kt bumi petaling jaya ni pon,hidup kait ngn bola j..dari laa masuk daftar,smapai laa skang ni..bola aje..dgn maen bola jgk lah aku ngn mmber2 aku mengeratkan ukhwah yg ade..mane x nye,dh maen ptang2 2 bermaen bersame,time pegi bola pon same2 jgk..smpai penuh kedai..slamat laa kedai2 kt kl ini besor2..klo x mmg sesak laa kedai sukan tu skali skale klo aku dan mmber2 pegi serbu..haha..

tp ni aku nk ckap psal tournament di mana aku terpilih untuk menjoinkan diri ke dalamnye..gembira nye bukan kepalang..x kisah laa aku bkn tonggak..sbb aku maen biase2 j..dlm team aku ramai lagi lebih hebat drpd aku..so klo aku x dpat sumbang kudrat,aku boleh sumbang pendapat mahupon moral..tp aku bernaseb naek jgk sbb ade laa pluang nk maen..walopon aku x skor dlm 2<1 full match,1 sub> drpd …

report punye pasal

minggu ni da masuk minggu k-3 ntuk sem k-5 aku kt cfs uia ni..mcm biase laa,makin lame,makin bnyk keje yg nk kne buat..tutor,lab report,latihan dan mcm2 lg ah..smlm punye insiden,nk buat report chem satu j kot,tp ckit laa punye susah nk isi tmpat kosong dlm kertas putih jenama indah kiat itu..die punye eksperimen senang j,maen titration process j,report pulak yg susah..aku terpikir,adakah ini cara terbaik klo lecturer nk tlong student skor lebih???suda tentu jawapanye tidak sbb klo diorg(lect) nk tlong student,diorang bg markah terus,report x pyah anto..haha..
ckap psal report chem aku yg pertame bg sem ni,awal2 lg da ade masalah..aku ngn mmber2 buat experimen pon xde pkai manual..dgr cikgu punye explaination ckit2 pas2 buat..naseb baek smue nye berlaku dgn baek dab berjaye..dlm lab tu pulak,aku ade jumpe sorg mamat mane ntah..sibuk betol jage tepi kain pengeksperimen..die ingt student x pndai nk buat eksperimen..asyik2 komen tu,komen ni..da mcm makcik yg jual sayur kt pasar aku tngk…

terus terkecewa..

musim epl,champions league terus rancak diiperkatakan dgn kelab2 hebat+kelab2 x berape nk hebat terus maen sampai tahap babun untuk jadi juare..dlm bnyk2 kelab,ade yg aku sokong,ade gk yg aku xleh blah..tp keadaan skang ni x menyebelahi kelab yg aku sokong..ade aje masalah yg menimpa kelab yg boleh dikatekan selalu dirundung malang yg tidak berbau bak kate org dulu2..klo org zaman ini akan kate kelab itu mmg x berbakat..
'youngsters' nye x ramai yg boleh diharap klo nk banding dgn kelab meriam buluh..satu perkare yg amat mengecewakan diri yg x mmpu berbuat ape2..manager pon sekarang ini lebih cenderung untuk menunjukkan kebodohan berbanding kecerdikan...aku berharap die cepat berubah..klo tidak,aku akan bertambah lemah,lemah,dan lg lemah klo kalah..hahaha..ape hal laa semangt sngt sokong mnde2 mcm nih..sbb minat dr kecik kot..kelab pertengahan ngn bawahan pon satu,klo lawan klab kopitas ni,slalu j energtic..tp klo lwan antare kelab laen,maen mcm budak universiti j kot..2 lg bua…