Sunday, November 22, 2009

ubat untuk mereka yg penat..

1.Sabda Nabi s.a.w. "Tidak menimpa satu orang muslim daripada keletihan,kesakitan ,ham(dukacita yang akan datang),hazan( dukacita yang telah terkena),kesakitan yang menyakiti dan gham(dukacita kerana kehilangan sesuatu) sehingga sekalipun terkena duri yang mencucuknya melainkan ALLAH akan menjadikan semua itu sebagai kafarah(penghapus) bagi dosa-dosanya" .(Muttafaqun `alaih)

2.Ada beberapa perkara yang boleh kita ambil daripada maksud hadis di atas.Pertamanya, bagi setiap muslim,segala apa keletihan,kemudarat an,kesengsaraan dan dukacita yang menimpa ke atas dirinya adanya ganjaran daripada ALLAH iaitu akan diberikan kafarah ke atas dosa disebabkan apa yang telah terkena pada dirinya selagi mana seseorang muslim itu REDHA dan SABAR atas apa yang berlaku.

3.Kehidupan kita atas muka bumi ini tentunya tidak terlepas dari segala masalah dan halangan.Setiap daripada kita tentu sahaja pernah merasa kecewa dan sedih atas segala macam perkara umpamanya kematian orang yang disayangi,kehilangan harta benda yang dimiliki,gagal dalam peperiksaan dan sebagainya.Bagi seorang yang dipertanggungjawabk an ke atasnya pelbagai tugas dan kerja,tentu sekali mereka ini akan merasa penat dan letih atas urusan yang perlu dilakukan dan kadang-kala terasa begitu berat sekali untuk meneruskan tugas tersebut.Begitu juga bagi mereka yang sedang terlantar sakit di hospital-hospital terutamanya yang menghidap penyakit kronik seperti kanser,sakit jantung,AIDS dan sebagainya,mereka merasa begitu sengsaranya kesakitan yang mereka hadapi dan merasakan dunia ini sudah gelap buat mereka.Dan bagi mereka yang berjuang fi sabilillah dan pada jalan dakwah,sudah pastinya akan berasa penat dan letih untuk menghadapi karenah manusia serta merasa begitu perit dan pedih sekali untuk menerima kritikan,tohmahan dan malahan ada yang dikenakan tekanan berbentuk fizikal.

4.Agama Islam adalah satu-satunya agama yang syumul yang merangkumi seluruh aspek kehidupan.Islam menjaga manusia dari aspek jasadiah(jasmani) dan ruhiah(rohani) .Maka,ALLAH Azza Wajalla sebagai Tuhan Yang Mencipta kita mengetahui akan kesemua perkara yang telah disebutkan di atas yang akan terkena ke atas manusia ketika hidup di dunia.Maka,sebagaimana ALLAH menyediakan bagi setiap penyakit jasmani ada ubatnya,ALLAH juga menyediakan ubat khas bagi mengubati penyakit yang bersifat ruhiah(rohani) .

5.Tanpa ubat khas yang ALLAH sediakan ini,penyakit ruhiah ini tidak akan dapat diubati dengan baik kerana seseorang yang kematian insan yang tersayang,mereka tidak dapat menghidupkan kembali orang telah pergi ataupun mereka yang terpaksa dipotong kakinya disebabkan menghidap penyakit kecing manis(istilah perubatan:diabetes mellitus),mereka juga tidak akan dapat untuk mengembalikan kakinya yang asal.Maka,jika sekiranya penyakit ruhiah ini jika tidak dirawati maka ia akan menyebabkan kehidupan mereka kucar-kacir dan rosak binasa.Lihatlah berapa ramai orang yang membunuh diri sendiri disebabkan penyakit ruhiah yang mereka hidapi.

6.Oleh yang demikian,berdasarkan hadis di atas,ALLAH telah menawarkan rawatan dan ubat yang mujarab bagi mereka yang percaya dan beriman denganNYA untuk menyembuhkan penyakit ruhiah yang dihadapi iaitu dengan menjadikan segala apa yang terkena sehingga menyebabkan rasa letih,penat, kecewa,sedih, tension,frust dan berbagai-bagai lagi sebagai kafarah(penghapus ke atas dosa-dosa kita).

7.Dosa itu tidak dapat dilihat dan dinilai secara mata kasar di dunia ini.Ia hanya jelas apabila manusia dibangkitkan ALLAH pada hari AKHIRAT kelak.Pada masa itu,dosa-dosa yang kita lakukan di atas dunia inilah yang akan menjadi kita sengsara,terbeban dan begitu terseksa.Maka, dengan terhapusnya dosa-dosa kita akan menghilangkan segala penderitaan, seksaan yang akan dikenakan ke atas kita pada hari AKHIRAT kelak.

8.Maka,mereka yang sedar dan yakin akan hakikat ini akan merasa lega dan tidak kecewa walaupun di dunia ini mereka menghadapi pelbagai penderitaan dan masalah,pada hari AKHIRAT kelak mereka akan terlepas daripada itu semua.

9.Oleh yang demikian,rawatlah diri kita semua dengan ubat yang ALLAH sediakan ini untuk penyakit ruhiah yang kita hidapi setiap hari.Janganlah jadi seperti mereka yang cuba mengubati penyakit ruhiah mereka dengan perkara-perkara yang yang dapat meredakan penyakit itu buat sementara waktu umpamanya minum arak,clubbing karaoke dan lain-lain.Mudah- mudahan dengan kita mengambil ubat yang betul bagi penyakit ruhiah kita,kita akan terus dapat hidup dan bekerja dengan baik dan lebih bersemangat serta bersungguh-sungguh.

10.Satu hakikat buat mereka yang berjuang dan bekerja pada jalan ISLAM,ingatlah! Kesakitan dan keperitan yang dihadapi adalah terlalu kecil untuk dibandingkan dengan orang-orang yang terlebih dahulu berjuang sebelum daripada ini kerana mereka telah pun dikenakan pelbagai penderitaan dan ancaman yang berkali ganda lebih besar daripada yang kita hadapi sekarang.Firman ALLAH Azza Wajalla:"Apakah kamu mengira bahawa kamu akan masuk syurga, padahal belum datang kepadamu (cubaan) sebagaimana (yang dialami) orang-orang terdahulu sebelum kamu? Mereka ditimpa oleh kemelaratan dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacam-macam cubaan) sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya: "Bilakah datangnya pertolongan Allah?" Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat."(surah al-Baqarah ayat 214)

p\s:smue manusia x sempurna..klo bleh,lpas bace,kite muhasabah diri ckit..mase mmg diperlukan ntuk buar perubahan..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, November 21, 2009

cam bes gk mksudnye

You're on the phone with your girlfriend, She's upset
She's going off about something that you said
She doesnt get your humour like I do

I'm in the room, its a typical Tuesday night
I'm listening to the kind of music she doesnt like
And she'll never know your story like I do

But she wears short skirts, I wear t-shirts
She's cheer captain and I'm on the bleachers
Dreaming bout the day when you'll wake up and find
That what you're lookin for has been here the whole time

If you could see that I'm the one who understands you
Been here all along so why can't you see?
You belong with me
You belong with me

Walkin the streets with you in your worn out jeans
I cant help thinking this is how it ought to be
Laughing on the park bench thinkin to myself
Hey isnt this easy?

And you've got a smile that could light up this whole town
I havent seen it in awhile, since she brought you down
You say you find I know you better than that
Hey, Whatcha doing with a girl like that?

She wears high heels, I wear sneakers
She's cheer captain and I'm on the bleachers
Dreaming bout the day when you'll wake up and find
That what you're looking for has been here the whole time

If you could see that I'm the one who understands you
Been here all along so why can't you see?
You belong with me

Standin by, waiting at your back door
All this time how could you not know that?
You belong with me
You belong with me

Oh I remember you driving to my house in the middle of the night
I'm the one who makes you laugh when you know you're about to cry
I know your favorite songs and you tell me about your dreams
I think I know where you belong. I think I know it's with me.

Can't you see that I'm the one who understand you?
Been here all along so why can't you see?
You belong with me

Standing by or waiting at your back door
All this time how could you not know that
You belong with me
You belong with me

Have you ever thought just maybe
You belong with me
You belong with me



OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, November 18, 2009

musim kemarau k???

smlm hari yg bertarikh 17 november 2009..klo kt tempat aku blajo ni,hari smlm mcm cambest cket..sbb ade dngr rumour yg kate elaun akan masuk..dan kajian yg dilakukan oleh falahuddin mengatakan elaun yg masuk sepanjang beberape sem yg lalu jatuh pd hari selasa..bertepatan sekali dgn kelmarin,selasa..bgun2 pg j,perasaan cm nervous j...tnggu tkot ade mmber2 bg khabar yg gembira..tp tunggu punye tunggu,xde jgk..ade org bgtau elaun masuk,tp tipu j..sje nk sakat member2..haha..mmg frust sbb da ramai yg pokai skang ni..

walopon elaun x masuk,tp kelas ttp jln mcm biase..awal pg tu aku ade sejam j klas..pkol 8-9..lpas tu aku sarap,lepak j dlm blik..xde wat pe..smpai laa pkol 11 bru aku ade klas blik..klas laboratory..msuk j klas,org ckap psal elaun..dh aa ari tu jgk kne bli buku lab..harge x mahl,8 inggit..tp klo dh name xkeje,xde duit,rse mcm mahal laa pulak kn..tyme dlm klas tu aku duk sblah mmber yg x asing lagi T.U.B.E..dduk2 j die trus sembang..pastu die keluarkan pepatah ni..

"bagai menunggu huja di musim kemarau",
dlm hatiku berkata"wah,pndai sungguh beliau berbicara"..dlm kpale otak aku pkir,mmg penting aa elaun ni smpai membolehkan org berkata sesuatu yg diluar jangkaan..hahaha..sedangkan aku tngk kt tanah bertuah ni ari2 hujan..kdang2 dari pagi bawak smpai mlm..hujan j manjang..baju pon x sempat nk kering..

aku rase ni kot suasane yg ingin digambarkan oleh tube..hujan dianggap sbg elaun..hmmmm
kelas hari semalam bes..dapat blik awal..satu lg mnde yg x barape nk ok aku rase dialami oleh incik kabakoga..beliau dilantik mnjadi class representative a.k.a class rep @ presiden..merah pdam mukanye sbb smue ini terjadi tanpe kerelaan beliau sendiri..haha..tp xtau aa..kabakoga ni pemalu cket kot..klo maen pes j die bising..

lbih kurang mcm ni aa muke kabakoga bile kne jadik class rep..tp yg realiti smat lg..nk tngk k??


ptang tu pulak,aku pegi pasar mlm..mcm biase..rutin minggan aku yg terbaru ialah keluar membeli nasik kerabu..haha..ntah knape,rase mcm bes j..tp yg aku bli smalam x terbaek sngt sbb nasik die lembik cket..critenye,aku sampai2 j kt psar mlm yg aku pegi dgn pkai crocs tu,aku dgr sorg peniaga bgtau:

"haaa,meh bli,meh bli cendawan goreng,ari ni stok cendawan x byak sbb Klang musim pnas skang ni.."

ni lagi satu buat aku rase nk suke puas2..die x tngk k keadaan sekeliling yg lembap???kt pasar tu pon hujan renyai2..boleh plak mamat ni kate skang ni summer klo dlm bhse inggeris..x patot betol..dlm kelas yg aku pegi sblom tu,mdm aku pulak kate,ade rumour yg bgtau,salji nk trun kt kl..sjauh mane kebenaran nye,wallahualam..tuhan saje yg tau..

tu laa 2 situasi yg dpat aku highlite smlm..mcm klako j..kite smue tau,krn mulut,suasana sekeliling boleh menjadi berbeda2..mahu di kelas,juga di pasar mlm..assalamualaikum

p/s:ntuk duri sendiri dan pembaca-"kite tidak sedar,hujan yg turun itu juga merupakan satu elaun..elaun drpd Allah yg maha kaya"
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Monday, November 16, 2009

juang dan ex-skulmate ku...

mlm smlm aku truskan jgk niat aku nk study...mnde ni xleh maen2..kne buat jgk..tp sblom aku stat study,aku lyan komik kartini karya oleh tembakau..satu aku da abis bace..yg smlm aku bce volume 2..kartini kembali..xbes sngt klo nk bandingkan dgn volume 1..da puas aku rse ngadap buku phy+math,aku pon jln2 g blik mmber2..jln punye jln punye jalan,aku smpai laa kt tmpat yg dituju..tp smue org..study jgk..aku pn jenguk2 j laa ape yg ptot..da puas aku duk kt c2,aku pegi smbung tinjauan mcm karam singh walia buat kt tmpat2 tercemar(aku buat kt tmpat2 yg dpenuhi ilmu) yg slalu ditunjukkan dlm buletin utama..aku pon tnye laa jgk kwn aku psal klas esok dan ape yg kne buat..tp smue 64 mcm da bres,cume ade laa yg x cmplete lg satu due mnde..tp ok laa pd x buat langsung..da xtau nk buat pe sngt,aku baring j atas meja study kt c2,bwah kipas angin yg umurnye aku pn x tau,tp masih berfungsi dgn baek..aku nyanyi la lgu sebijik due..kbtulan,aku bru j gigibirukan lagu dlm nset aku yg diambil dr hanset k800i incik otromen..smbil lyan2 lagu,aku jnguk blog aku yg x brape nk lawo ni..tp aku ttp suka dgn nya..aku pon klik dkat blog akuhalusinasi..usha la 2-3 pos..dlm 2-3 pos yg dbace,aku terbaca satu pos yg agak menarik gk kot..aku x pst lg,tp pos 2 psal couple kt plkn..aku sbg slh seorang yg terpilih ntuk program yg smpai skrang aku x terase impaknye tau laa jgk keadaan kt dlm sane..mmg rmai yg bercouple..mungkin nk isi mase lapang kot 3 bln kt sane..mmg xtau aa nk wat pe..dgn nsetnye die x bg..time weekend j dpat..bpak bosan..sbb 2 kot mmg galak b'couple..tp dlm yg aku bace blog mmber aku ni,yg terlibat mmber aku kot..mmg dunie ni kecik aje..atia???haha..tp b'dasarkn ape yg aku bce,mmg x kekal smpai ari ni dh kot..tp nk wat cmne,lumrah plkn mmg begitu..sukar ntuk dielakkan..tp aku berjaya elakkan dri aku dr smue itu..kerana aku adalah lelaki yg x pndai ayat bdk pmpuan..hahaha..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Saturday, November 14, 2009

aku bukan tonggak..

aku bukan tonggak..tu j yg aku boleh kate..tp aku bertuah sbb sem k-5 aku kt cni,aku terpilih ntuk maen wakil kos aku..aku pon x tau mcm mne aku terpilih dalam kalangan rmai2 student yg ade dlm kos aku..aku duk kt bumi petaling jaya ni pon,hidup kait ngn bola j..dari laa masuk daftar,smapai laa skang ni..bola aje..dgn maen bola jgk lah aku ngn mmber2 aku mengeratkan ukhwah yg ade..mane x nye,dh maen ptang2 2 bermaen bersame,time pegi bola pon same2 jgk..smpai penuh kedai..slamat laa kedai2 kt kl ini besor2..klo x mmg sesak laa kedai sukan tu skali skale klo aku dan mmber2 pegi serbu..haha..

tp ni aku nk ckap psal tournament di mana aku terpilih untuk menjoinkan diri ke dalamnye..gembira nye bukan kepalang..x kisah laa aku bkn tonggak..sbb aku maen biase2 j..dlm team aku ramai lagi lebih hebat drpd aku..so klo aku x dpat sumbang kudrat,aku boleh sumbang pendapat mahupon moral..tp aku bernaseb naek jgk sbb ade laa pluang nk maen..walopon aku x skor dlm 2<1 full match,1 sub> drpd 4 match yg dilalui,aku trima j..tp spanjang aku maen 2 match tu,aku x lepaskn sebarang gol..walopon ape org laen nk kate,tp bg aku,aku da jln kn tugas sbgai pemain BKn tonggak dgn baek..kire ok laa tu kn??

tp bile smpai quarter,kem pasukan mcm celaru cket..ade laa masalah yg timbul di sebalik smue perancangn rapi yg dilakukan..tp masalh itu x timbul dlm team aku..ia melibatkan team laen..iaitu team yg bkal dihadapi..aku yakin,dgn masalah yg mereke hadapi,moral mereka akan down gile dan team aku dpat men lbih baek..tp smue 64 mcm x menjadi mlm tu..formasi yg dirancang pon x diaplikasi dgn baek..aku yg duk kt luo da bg pendapat cket2,tp x berjaye jgk..haha..ini laa manusia..kdang2 kite xsedar ape yg kite lakukan..sbb azali manusia itu mmg pelupa@alpa..sbb 2 laa kite kna saling ingat mengingati mcm ustaz dan ustazah aku slalu pesan tyme skola dlu..haha..penghabisanye,team aku kecundang walopon pd asalnye advantage berpihak kpd kami..haha..mmg heran dan sngt mengecewakan..haha..

ok laa,smapi cni aje laa aku nk pos..mnang klah adat pertandingn..ntuk teammate,penyokong,pengurus da pihak yg terlibat secara langsung@tidak,tahniah diucapkan walopon team kite pulang awal..assalamualaikum..

p\s:jgn terlalu kesiankan org laen kerana bile smue da berlaku,mungkin xde org nk kesiankan kt diri kite..renung2kn.

ni team bola engine..smue khantan2..aku berdiri paling kanan
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, November 11, 2009

report punye pasal

minggu ni da masuk minggu k-3 ntuk sem k-5 aku kt cfs uia ni..mcm biase laa,makin lame,makin bnyk keje yg nk kne buat..tutor,lab report,latihan dan mcm2 lg ah..smlm punye insiden,nk buat report chem satu j kot,tp ckit laa punye susah nk isi tmpat kosong dlm kertas putih jenama indah kiat itu..die punye eksperimen senang j,maen titration process j,report pulak yg susah..aku terpikir,adakah ini cara terbaik klo lecturer nk tlong student skor lebih???suda tentu jawapanye tidak sbb klo diorg(lect) nk tlong student,diorang bg markah terus,report x pyah anto..haha..
ckap psal report chem aku yg pertame bg sem ni,awal2 lg da ade masalah..aku ngn mmber2 buat experimen pon xde pkai manual..dgr cikgu punye explaination ckit2 pas2 buat..naseb baek smue nye berlaku dgn baek dab berjaye..dlm lab tu pulak,aku ade jumpe sorg mamat mane ntah..sibuk betol jage tepi kain pengeksperimen..die ingt student x pndai nk buat eksperimen..asyik2 komen tu,komen ni..da mcm makcik yg jual sayur kt pasar aku tngk..came on laa bro,kitorg xde laa teruk sngt bb eksperimen ni..da dr form 1 duk maen ngn alat2 dlm makmal ni..klo dah ade org mcm 2 dlm makmal,aku pulak rase akar serabut nk buat keje..
time nk anto report laa teruk ckit..sbb kali ni mmg brbeza ngn sem dlu..biase ade j org yg 'bermurah ati' bagi tiru report..tp time ni ntah knape,aku pon x tau,satu report pon yg dah siap x kunjung tiba di meja aku,mahupon meja rakan sekelas ku yg laen...nk xnk,aku kne b'usaha dgc care sndri aa..usaha yg kau buat ialah pegi j dkat blik mdm yg slalu org anto repeort,pastu ambik j satu ntuk dibuat rujukan..aku x pernah buat mcm ni slame ni,tp kali ni kire terdesak laa jgk..penting woo report tu..dh aa kne anto sblom pukul 5..pkol 2-4 pulak aku ade kelas..harapan yg setinggi gunung hancur begitu shj sbb xde satu org pon anto lg report tu..jam da tnjuk pkol 12.30..xkn aku nk tnggu smpai ade org anto report bru aku nk balik..jatuh aa standard ke'macho'an aku ni dduk lame2 kt situ..nk x nk,aku bla j sambil teman mmber2 aku pegi beli makanan kt cafe..pastu balik bilik terus..
petang tu jgk,aku ponteng kelas pkol 2-4 tu..aku tau x patot buat mnde 2,dh aa ustaz semangt j ngajor..tp nk wat cane kn..alasan sbb mmg nk siapkn report yg susah tu..haha..slpas lame berusaha,pkol 4 bru siap...lame gile...tp da lepas siap,lega laa kepala..tp siap2 pon,tngk report org jgk..data2 j aku kire sendiri..yg laen nasik lemak kopi o'..haha..baru aku tau ssh jgk ye nk wat siap report2 ni..
skang ni,cabaran makin bertambah dgn 1 tutor math+1 tutor physic+1 physic lab report+3 kuiz yg bakal menjelma minggu dpan..care universiti buat kuiz pon da laen..smua kelas ambik serentak..yg mATh j x kompem ag..klo yg komputer2 ngn physic3 mmg da kompem..bapk brutal..no mercy langsung kt student yg mcm aku ni..tp mcm biase,petang2 aku masih lagi turun beriadah kate tuan guru nik aziz nik mat ntuk jdikan bdn aku chat dan klo bleh semakin fit kot..supaya aku dapat bergembira dan menikmati hari ini,esok,dan kelak..pdahal dlm pikiran aku,amat berdebar=nervous ntuk habiskan sem terakhir aku kt cni dgn baik..haha..
da xde pape nk tulis,elaun pon blom masok,aktiviti pon blom bnyk,semoga kite dapat berjumpa lg di pos2 yg laen..akhir kate,majulah diri sendiri ntuk agama,bangsa dan negara...(",)
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Thursday, November 5, 2009

terus terkecewa..

musim epl,champions league terus rancak diiperkatakan dgn kelab2 hebat+kelab2 x berape nk hebat terus maen sampai tahap babun untuk jadi juare..dlm bnyk2 kelab,ade yg aku sokong,ade gk yg aku xleh blah..tp keadaan skang ni x menyebelahi kelab yg aku sokong..ade aje masalah yg menimpa kelab yg boleh dikatekan selalu dirundung malang yg tidak berbau bak kate org dulu2..klo org zaman ini akan kate kelab itu mmg x berbakat..
'youngsters' nye x ramai yg boleh diharap klo nk banding dgn kelab meriam buluh..satu perkare yg amat mengecewakan diri yg x mmpu berbuat ape2..manager pon sekarang ini lebih cenderung untuk menunjukkan kebodohan berbanding kecerdikan...aku berharap die cepat berubah..klo tidak,aku akan bertambah lemah,lemah,dan lg lemah klo kalah..hahaha..ape hal laa semangt sngt sokong mnde2 mcm nih..sbb minat dr kecik kot..kelab pertengahan ngn bawahan pon satu,klo lawan klab kopitas ni,slalu j energtic..tp klo lwan antare kelab laen,maen mcm budak universiti j kot..2 lg buat aku bengang..ape sebab jd begitu..adakah semangat aku ntuk sokong kelab kopitas ini akan pudar..tidakkkkk!!!setelah sekian lame aku menyokong kelab ini,sukar ntuk berpatah balik..terlajak kata boleh direverse,tp klo dh terlajak pilih kelab ntuk disokong,sokong laa smpai akhirnye..satu perkara tg boleh dilakukan ialah bersabar menunggu kepulangan key player yg pulang k kampung sbb nk sambut raye haji..aku bajet dlm bln ni kot,smue player jadik fit balik...haha..ceplos betol cakap pasal bola..

x bosan k tngk bola???arini,tngk bola punye pasal smpai x terjage pegi kelas..mmg x terduga..klo mak bapak tau,msti x bes..tp nk wat cmne..lpas ni aku nk lbih berhati2 klo tngk bola mlm..ckap pasal kelas,sem ni terabur gile..classmate langsung laen berbanding sem2 sblom ni..cume bebrape muka lame dkekalkn..haha..tp lecturer smua ok2 lg stakat ni..semangat nk g kela tu,masih lg tinggi..walopon subjek2 yg diambil terus mencabar kebolehan mental dan fizikal diri ini..satu perkara gembira yg biase2 j ialah jumaat aku da xde kelas..boleh laa rilek2 ckit..prepare2 nk semayang jumaat pon ok jgk..nk tngk tv hari jumaat sori laa..klo kt umah boleh laa jgk tngk2 kartun k,masak2 k tp kt cni tngk org tido boleh aa..

klo sape2 yg slalu mengate kopitas skang ni,sile laa teruskan..aku pon xleh wat pape ngn kelab tu..wawawa..bosan seyh..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com