Wednesday, October 28, 2009

uia-jangan pilih jalan hitam

sebermulanya sem kelima aku di sini,aku x leh nk comment ape perasaan aku kt uia..ari tu aku rase semangat nk stay uia mase aku pegi die punye konvo arituh..
tp skang ni duniA berubah..bile dipikir2 kan balik,hati aku jadi goyah mcm ade sesuatu yg menggoncang..seperti air milo yang dishake dlm shaker kt umah aku..slalu j aku dengar pendapat dari member2 psal universiti laen..ade yg aku dengar,aku ambik peduli,ade aku dengar saje2 sbb nk isi mase lapang..hahaha..maklumlah,slalu sngt di perkatakan..naek bosan pon ade..
uia ni pon satu,slalu j ade mnde yg buat aku bengang ngn beliau..time cuti tinggal brape ari j lag die da buat hal..aku nk cek result x dapT2..aku terpikir gk amende laa salah yg aku dh buat..nk kate ade saman,sekeping pon xde..tup2,time aku maen fesbuk,mmber aku bgtau result kne block sbb x cek out mase nk blik aritu..
aku x tau pulak uia dh jadik hotel satu bintang..announcement x dibuat,sekadar menampal beberape kertas hijau yg x berape nk menarik sbg pengumuman..mmg laa x rmai student yg tau ditambah mmg mlas nk ambik tau..bengom thap cipan uia..sblom ni x de laa pulak die nk bua cmtu..slalu j ambik kesempatan nk saman student yg al[a mcm aku nih..yg aku heran,bab2 saman ni laju j,kesalahan kecik pon ambik serius,bayor sane,bayor cini..tp diorang punye sistem pengurusan mcm kure2..lembap nk mampos..
nk dijadikan cite,aku tergolong dlm golongn yg x bernaseb baik sbb time registration,aku xde group..bkn aku sorg j,mmber2 laen pon rmai gk..terpakse laa buat add drop yg xpernah dilakukan sepanjang 4 sem kt cni..tp sem ni yg buat add drop rmai giler..duk dlm dewan tu j da mcm ikan sardin..klo skejap xpe,lame nk gile..aku buat dr 8 pg,pkol 5 petang bru siap..punye lah lame..air2 minuman pon x bg mase tnggu..klo ade mkn2 nk gk aku duk c2 lame2..gilo..nk bli tiket bola terenganu lwan selangor pon x lame cenggitu..
x lame pastu ade lg khabar angin,yg mmg x menggembirakan..x tau betol k x,kos yg aku ambik nih,nk dipanjangkn dari 4 tahun,jadik 5 tahun..lame nyer..aku x sanggup..asasi dh 2 tahun,dh merane..klo campur2 jadik laa 7 tahun ntuk grad..amende ni blajo lame2..laen laa klo nk jadik doktor,ambik medic..yg jadik lame blajo 2 sbb ade j mnde2 sampingan yg aku rase dh x perlu sbb menyerabutkn idop aku j..bodo2..aku tau,mmg kene blajo smpai liang lahad,tp klo dh pressure nk wat mnde..idop pon x heppy...aku harap mnde ni x betol..sbb aku pon mlas nk pikir2 psal nk pindah2 unievrsiti..klo dh trok sngt,aku terpakse pikir laen aa..
oleh itu,kt sape2 yg nk masuk u nanti,pikir sebaiknye..klo nk msuk uia dgn hati gembira,disarankan jgn ambik kos yg aku ambik..bikin pening kepale aje..ok laa,aku pon ade kerje laen nk buat..len kali aku pos lagi ape yg patot..asssalamualaikum..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, October 13, 2009

konvo oh grad



salam syawal ntuk pembace pos ni walopon syawal tinggal lg 6 hari j..dgn tinggalnye syawal beberpe j hari lg,tp open house ttp jalan...smpai ari las pon boleh jd ade lg open house..hbat btol rakyat malaysia sambut raya...tp kali ni aku bkn nk ckap psal raye...tp pasal graduation..taun ni j aku pegi 2 majlis konvokesyen...1st aritu mase bln 8 dlm 2-3 minggu lg nk puase...yg tu konvo kakak aku,dkat UPSI,tg.malim..ok laa jgk majlis tu..walopon hujan lbat smpaikan para graduan kne diangkut pkai bas ntuk k dewan konvo{pdahal diorang ngade2,tkut kne hujan},tp mjlis ttp diteruskan..yg UPsi ni xde lah terkesan sngt kt aku,tp yg aku pegi due ari lpas bleh jadik.

11 oct yg lalu(ahad),aku pegi konvo mama aku kt uia gombak...bertolaknye shari sblom tu lah sbb da tempah satu hotel kt kepong..slalunye tmpah kt otel murah2 j klo pegi kl,tp kali ni sbb mama aku yg konvo,nk class laa ckit..hihi..smpainye kt crystal crown hotel 2 dlm pkol 6..perjalanan sume lancar dr terengganu,cume bile da msuk gombak,slow ckit sbb org bru blik keje..da check in,mandi2,smayang2,perut pon meminta diisi..lalu kami sekeluarga berjalan k kdai mkn berhampiran ngn hotel..mkn besar jgk kami pd mlm tu..gembira nye bkn kepalang..haha..penat punye psal,ntah knape pdahal bkn bawak kete pon,aku pon tido awal laa jgk mlm tu..aircond hotel kemain sejuk lg..slamat ade sweater yg aku bwak dlm beg..

esoknye,bangun awal ssb nk sarap kt hotel..habis aku bedal..time mkan tu laa jgk ade kekonfiusan berlaku..aku da target satu masakan daging nih..name die beef bacon..aku x kisah pon psal bacon tu..bile 64 perkataan beef j.aku bedal tros..bkn msuk mulut,ltak dlm pinggan..tup2,tetibe adik aku ckap bacon tu swine@babi..terkedu aku seketika..lalu aku buang trus..tp aku tngk melayu laen rilek j mkn mnde alah tu..aku pon gune 'concise english' yg ade dlm nset aku..bacon mmg berkait ngn babi pon..aku pon no cmment laa..pas aku kua dr cafe tu mama aku bgtau,konsep yg digunakakn di situ mcm daging salai laa lbih kurang..haha..x merase laa aku mnde alah tu..

dlm pkol 11,gerak aa pegi gombak..aku x teruja sngt sbb da slalu msuk c2 time nganto mama aku dlu..time smpai tu bosan laa jgk..x tau nk wat pe sbb mama aku punye sidang petang..die xpe aa duk sembang2 ngn kwan2 die..aku pon round laa dkat2 area dewan konvo die,kt tmpat jual bunge..pastu datang laa sorag mamat mane ntah,bg bunga free sejambak..klo awek xpe laa jgk..aku da ckap tanak,die bg jgk..aku pon konfius laa..bunge da laa mhal sbatang2,tetibe lak aku dapat free..lawak2..pastu aku pon blah aa tros dr c2,bg bunge tu dkat mama aku..die pon heran,cmne aku bleh dpat bunge tu..haha..ptang tu,pkol 2,graduan msuk dewan..aku pon lg x tau nk wat pe..konpem laa lame gile..slamat ade pesta konvo..bleh laa jgk jln2,cuci mate..aku pon bkal masuk c2 gk lpas ni..insyaAllah..boleh laa usya2 tempat..

tp satu yg menarik psal uia(walopon security die bengom) ialah awek2nye..cun2 smuenya(biorpon kt laen masih ade)..pastu dressing pon ikut trend skang ni yg mcm yuna tu..aku bkn lah ape sngt,tp klo dpat awek cm tu,alangkah gembiranye di hati..tp aku sedo,aku ni bru laa 19,so tngk2 j boleh laa..tnguu laa aku besor3 ckit klo nk ngorat pon..haha..ari tu keje aku mkn ngn minum j..sbb x tau nk wat pe..mmber2 pon xde kt citu..senior ade aa..senior wat pe..ade2 mmber pon sorg j..funna pin..smpat laa jgk sembang2 skjap..da pkol 4.30,majlis blom abis ag,aku da penat..aku pon pegi j laa ntggu kt tepi dwan..naseb baek tnggu x lame..pkl 5 j da abis..time ni mmg sesak..merate org duk ambik gambor..x ketinggalan fmly aku ..hahaha..da sdh ambik gmbor,aku pon terpikir bahagie nye klo aku yg ade di posisi berjubah biru muda mcm kain bdk sekolah menengah itu..spanjang mase asyik senyum 64 gigi j..tnggu dpat kerje,bleh bli umah,kete dan mcm2 lg aa..

tp klo ditengok keadaan lecture kt uia 64 mcm ssh..tp aku akan cube sbaik mungkin..sbb mmg bes bile dh grad..bes3..aku pon da x tau nk tulis ape..asalnye aku nk bgtau j yg KONVO KT UIA HAPPENING GILE...die punya environment pon terbaik ooo..hahaha..wassalam


OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Friday, October 9, 2009

cuti sem ku yg biase2 j...

assalamualaikum..kwn2 yg duk kt umah,cmne cuti???ok x???pejam celik,pejam celik,aku da stay kt umah 4 hari da..x tau laa mnde yg aku wat kt umah spanjang 4 hari ni..ari tu smapi2 j aku trus on9...x ckap bnyk..org pon mmg xde kt umah sbb ma ngn abah pegi ngajo,adik2 sume pegi skola..yg ade kkak aku j kt umah..tu pon mmg ssh nk bgun tdo awal pg2..area2 pkol 10 bru nk trun..aku bkn on9 ape sngt,tp skang ni bleh ckap yg aku ngah addicted ngn facebook..social network ni special cket klo nk banding ngn yg laen..klo dlu time skola2,lpas2 spm,duk tergilakn friendster,tp lpas ade mnde alah bernama fesbuk ni,mmg x terjenguk frenster tuh..dgn kuiznnye yg ntah pape,shoot out yg mcm2 jenis dan snang cite,mmg intresting a..

msuk ari kedua,tangan da teringin nk pegang stereng kete..kt umah aku,ade satu j kete reserve..kereta charade lame..mase aku skola rendah lg abah aku beli..tp x tau nk pegi mane ,jadik aku pon on9 dlu skjap,pastu buat rutin harian,beli surat kabor..kedainye dkat aje,tp da sbb nk bwak kete,pusing dlu ikut jln jauh cket,ambik2 angin pagi dlu,bru lalu dpan kdai newspaper..beli laa,xmhal pon..1.50 j kot..umah aku slalu beli berita harian..klo kt hostel slalu beli kosmo sbb ade harge ntuk dak2 u,70 sen..klo nk beli metro mintak maaf bebanyak laa ye..x minat sbb ade2 j penambahan citer..kdang2 2 melebih2 pulak..muke depanye pulak,ngalahkan berita utama..da siap beli paper,x tau nk wat pe..nk sarapan xleh sb puase 6..kt umah aku smue org puase 6..x bes aa klo x join sbb xde org masak jgk time lunch..puase laa same2..hari tu,aku on9 ngn tido j..smpai laa bukak puase berhidangkan homemade char kuey teow..mkn laa dgn sepuas hatinye..

keesokkannye bru aku pegi round bandor sbb aku mmg da jnji ngn shabat sebilik ku yg baru balik dr exam muet,ahmad..pegi bandor ari tu mmg dgn tujuan yg jelas..aku nk autor jeans aku ngn autor baju palah torres..ntah mcm mane,kkak die bli baju raye kt die aritu,tp terlebih besor pulak..ade laa kedai yg sedia menerima baju tersebut..bhgian sluo aku snang j sbb kt bastand tu ade berlambak2 kdai yg autor sluo..aku pon da ade satu kdai yg aku slalu pegi..da anto,tauke tu kate dtang ambik pkol 3..lalu aku dan ahmad mati akal ntuk menuju k mane slpas itu..lpas tu jgk aku ade rase bengang ngn penjual2 topup..sbbnye,klo nk topup 5 rinngit dan kebawah akakn dicas 50 sen..50 sen????bnyk tuu..si ahmad ni pulak,time shop keeper tu bgtau cm tu,teraba2 carik duit 50 sen sbb die nk topup 3 inggit j..kebetulan pulak,aku da gune syiling aku time nk byor parking td..naseb baek ade sorg makcik kt tepi ahmad yg bru lpas topup,bg die 50 sen..ahmad pulak trus ucap tq..lalu terlintas lah di fikiran ku,x sie2 kerajaan wat kempen 1malaysia..hari tu mungkin hari ahmad,esok luse mungkin hari aku pulak..lpas tu bru kami lepak kt cc..ahmad pon pegi cc sbb nk berfesbuking..aku pon x pham..hbat sangat k fesbuk ni aa???las2 kitorang maen fifa09..multiplayer,ahmad menang skali,aku menang skali..dh setel smue,aku blik umah trus..tido..

tyme hari jumaat pulak,umah aku ade wat mkn2 ckit..ntuk mk sdare aku ngn family die..sbb raye ari tu kn aku ngn family raye kt trg shari j..so,sbb nk jemput jgk mk sdare aku ni raye,buat laa mkn2 ckit ntuk die dan keluarge nye..boleh laa than..mama aku buat laksa ngn sate j..lg pon,raye masih ade..cume kemeriahan nye dh x terase sngt..lagu kt radio pon dh hampir xde,crite kt tv lg aa..hari ni,yg ade pon cume cite lemang si bujang sepah..lawak gile..mmg x slah diowang jadi juare raja lawak tu..aku da tngk cite tu bnyk kali pon,bleh gelak2 lg..hahaha

k laa,smpai c ni j update aku ntuk 4 hari pertama cuti semester 4 ni..ntuk kwan2,klo len kali umah aku ade wat mkn,aku ajak aa korang smue datang yep..wassalam..
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Wednesday, October 7, 2009

istimewa lpas exam ..

z+z=2z,nya pastu awek seteksi dgn diorang..


seperti yg dijanjikan,post kali ni nk ckap psal 1st experience pegi ice skating..nk mule dari mne ek??nk di jadikkan laa pos ni,sebenonye da lame jgk laa aku usha2 pasal esketim ni..mse short sem dlu dah ade pegi pusing2 kt sunway..tp time 2 elaun xde,so xleh laa nk main..dan lpas tu pulak,ade laa jgk kawan slalu duk ajak pegi maen mnde alah tu,tp minat pulak da kurang..yg semangat nk pegi pon x sbulu ngn aku,mmg aku lg x smangat nk pegi..tp yg lpas exam bru ni laen cket..habis exam,mule2 kwan aku kt blik abc123 ajak dlu..sbb aku ngn diorg pon xtau nk pegi jln 2 kt mane..bile aku pon da termakan pujuk rayu diorang,aku pon terus bergegas pulang k blik aku di abc120 lalu membangunkan mmber aku yang mukenye look alike dgn sorg lecturer di situ..di pon x ckap bnyk,dgr rmai mmber nk pegi,terus salin baju..same laa dgn jira mubin tp terpaksa ditepon sbb xde kt blik..

time tu da dkat nk zohor,so kitorang mkn dlu,pastu smayang,then trus gerak pi sunway..kua mcm biase ikut laluan masjid..bkn pe,sbb security gad kt situ x leh blah,sbb diorg punye thap ke'strict'an diorang x leh dijangka..ade kalanye ok,ade jgk x..mcm biase,skang ni tambang bas pon lbih kurang mcm teksi,maka teksi adalah 1st choice kerana ia lebih pantas dan tuntas..tunggu teksi x lame,dlm 5 minit lbih kurang,brenti laa satu teksi..drebar nye india..bg aku pemandu india ni kdang2 kerek ckit..suke tipu harga,tp yg ni laen,punye laa bagus..mcm2 disembangkan oleh beliau bersama kami..pdin macho duk depan,aku duk kt tengah,fashli kiri,jioe kanan..10 minit pastu j da sampai..hbat kn??dkatnye tmpat kitorang ngn sunway..

teksi da bayar,glove da ade,lupe pulak,stokin x bwak..adoyai,excited sngt nk pegi katekan,kne bli lg..pdahal kt hostel punye laa bersepah stokin atas rak..nsib bek pasaraya besar giant membantu,tp giant kt situ x besar sngt..ade k ptot jual stokin 99 sen..mmg laa kitorang x teragak2 ntuk membelinye tanpa rase segan dihati..xkn nk bli satu sorg kot,jdik sume yg xde stokin,kumpulkan skali dan byor skali.hahaha..bli 5 pasang..thap kenervesan makin tinggi sbb slame ni duk kutuk,duk gelak j dari atas tngok org jatuh la,berpusing2 la kt dlm kandang yg dilitupi ais t'sebut..da smpai kt kaunter,bayor 13 hinggit sorang,pkai tag,ukur kaki,ambik kasut pkai dan ready nk maen..waaaaaaaa..excited bile ba*i..haha..ingtkan aku ngn group aku j ade kt situ..upenye rmai lg dak2 uia kt c2..saranan di sini menyatakan uia patut mmbina sebuah datarn ice bg memudahkan studentnye maen iceskating..yg dgn awek pon ade,dgan mber pon ade,sorg diri j xde..gelanggang dibuka jam 3 petang..aku pon dgn mmber yg 1st time try,bermain laa..gerak sane,gerak sini..langgo2 org pon ade..maen mnde nye,duk pegang kt tepi2 dinding..licin nk mampos..ingtkan senang..rase mcm da meluncur,tp bdk2 laen tngk kite mcm berjalan,punye laa lawak..tp nk wat cmne..pusing 2-3 round,boleh laa..org laen selit-menyelit,aku pulak slide-menyelide..xpatot2..skate pon slow2 j..mne x nye,dlm slow2 2 pon da terjatuh..tp xpe laa walaupon dlm ati terase jeles jgk tngk org laen da pandai maen..hihihi..

sesi pkol 3 ditutup pkol 5.00..smpai stakat tu,boleh kate smue yg baru blajor da bole skate kot..cewaaahh..klo xbleh x tau aa nk kate ape sbb awang goneng ngn shukri AR bersungguh gile..lpas rehat ntuk smayang asor kejap,minum2 ckit,sambung maen lg..time ni laa ade aku jatuh teruk cket sbb xpndai nk break..x sakit,cume sengal dan lebam di lutut..haha..dak2 laen maen smpai pkol 7,tp sbb aku nk naek bas malam nye,aku pon gerak awal cket laa dlm 6.30..motifnye,palah torres duk menunggu kepulanagn aku kt blik sbb da janji nk gerak same2 pegi stesen..kt las2 sblum aku gerak tu laa smpat jgk ambik gmbar skeping due..rugi jgk rasenye 1st time pegi xde ambik gambor..hajat nk ambik gmbor sorg2,tp sukar sbb bdk2 ni pon photogenik,pantang tngk kamera..

ni smue muke yg bru blajo maen..hihihi
ni gabungan yg pndai maen ngn baru maen..muahaha

da,ckop smpai di sini..walaupon ice skating ni meletihkan,dan wat kaki aku melecet,tp still mnyeronokkan..kwan 2 yang blom maen,pp kiki,palah torres,che'er,chamakh,ilpaan,jepah keeper,sang harima jgn risau sbb 6t bile da bkak sem baru akan ku ajak kamoo smue ntuk ke sane..klo xmau jgk akan ku pakse..hahaha..wassalam.

perhatian:dgn ini juga diberitahu aku blom lg smpai tahap addicted..juz skating 4 fun
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com

Tuesday, October 6, 2009

selepas raye..

bertemu kembali dlm edisi khas selepas raye..aku raye taun ni 4 hari j..kt terengganu shari,pas2 kt kg johor 3 hari..tup2 da kne blik pusat asasi sbbnye nk ambik exam..psal exam ni pon satu hal yg buat aku rase bengang ngn pihak universiti..dah laa dtang exam awal skali,blik pulak pling lmbat..mcm sial j..tp exam pon da slesai,kire xpe laa..bnyk jgk kertas2 exam yg x brape nk tebal,dipenuhi soklan2 yg mencabar jiwa dan raga dilunaskan oleh aku dan member2 laen dgan jaya nya..exam ni laen cket sbb biase x study kt blik study..tp ntuk exam ni trase nk join keri sbpi,che'er comel,danial badak,falah torres,jira mubin dan rmai lg di sane..

bile da lpas exam,(pdahal ept speaking ade lg)smue da buat kepale sndiri..yg nk kuo pegi,kuo,yang nk lyan movie,ngadap laptop 24 jam..jadual harian pon da betukor..siang mengantok,mlm berjaga mcm nenek si bongkok 3..maybe sbb nk tlong pak gad ngn mak gad yang sedang tido kt pos2 diorg kot..

hari pertame lpas exam,lepak2 dlm blik j dlu sbb letih study..mne x nye,2 paper maut berderet..mule2 math,pas2 chem..aku ni mse midsemnye x ok sngt result..so kne la bersemangat ckit..klo x,x pasal2 kne kluo u nnt..masuk ari kedua ,da ramai kluo outing,dating n mcm2 lg..ari tu aku pon termasuk laa dlm golongan yg kluo tu tp bkn dating..bersame 3 org mmber yang lain..name x disebutkan disini sbb diorang ni pemalu,tp handsome..muahahaha..x g mane2 pon..sekadar window shopping kat mid valley..nk kate loaded,x sngt kot..tp ckup laa nk mkn nye..ari tu punye baik,sasaran2 ntuk menjamu perut2 yg lapar ditargetkan kat 2 kdai yg agak famous laa antare bdk2 u..big apple ngn domino's pizza..perghh,gembira perut kami mkn mkanan2 tersebut.hihihi..ni ade laa ckit gambor mkanan j..mkanan xde..klo nk tpn aku..hahaha

mase hari k-3 tu ade mmber ajak pegi openhouse..bkn 1,tp 2 openhouse..dilema jgk seketika itu..walhal satu rumah mmber,satu rumah sedare mmber..mane satu patot pegi???aku rase aku da buat keputusan terbaik,jadik aku pon bolos saja k rumah mmber aku yg sorg tu..bleh than jgk jauh nye..kt rawang..satu mnde yg aku rase kurang bes ntuk ke sana sbb kne naek ktm yang lembab mcm kure2 serta dipenuhi rmai org..kdang2 lbih teruk berbanding ikan sardin dlm tin b'jenama cap ayam..tp bile da smpai sane,mmg laa bes..dapt mkn2,sembang2 ngn mmber yang blajo kt kordan..die bru blajo sane stahun,tp pengalaman dh mcm org lame kt sane..open house tu pon sederhane j..chatting laa kami smue dari pkol 3 smpai pkol 7..tu pon ade lg yg blom disembangkan..ble smpai time nk blik bapak mmber aku yg bername mursyid ni tolong laa nganto kan kami k stesen ktm rawang..daa laa die da bg bekal buat blik hostel,nk bg lg duit raye..katenye buat tambang blik..kami 3 org sepakat tidak menerima wang tersebut dgn menyatakan kami datang ntuk berjumpa beliau dgn ati yg ikhlas..bile da smpai hostel,mkanan2 pon da d bagi2kan ngn ahli dorm maka selesai laa disitu ntuk hari k-3..

masuk ari k-4,poket da rase mcm nk kering kontang j,tp duit masih ade..so,ari tu dduk lpak2 j..maen game,tngk crite,mkan2,tido2..siang tu kne tido sbb mlm tu pkol 11 ade match liverpool ngn chelsea..mlm tu jgk laa aku rase kecewa sbb liverpool klh..sbb tu aku x nk tulis pape psal perlawanan tersebut..ditambah pula aku mmg fuck drogba hitam yg gile babi bile berlari dan kuat berlakon mcm hero hindustan yg xbrape nk hensem..

time hari k-5 ni laa bes cket..ade laa mnde bru yg aku buat dlm hidup aku..1st time laa katekan..tp pg tu ade test speaking dlu..boleh laa buat walaupon ade laa part2 yg sangkut2..ari yg bertarikh 5 oct 09 tu,aku pegi iceskating..tp psal ni akan diposkan di pos yg sterusnya..hihi..

akhir kata,slamat bercuti ntuk mmber2 uia,ade umur,jmpe lg sem dpan dgn wajah baru,semangat baru,penampilan baru dan laen2..las skali ingin juga diselitkan selamt maju jaya..peace(",)
OK DA SELESAI BACE,NAK KOMEN BOLEH,NAK LIKE PON BOLEH

www.tips-fb.com